Република България е пълноправен член на Европейския съюз, който полага изключителни усилия, за да гарантира сигурността на партньорите си. Българските сили за сигурност всеки ден с телата си пазят спокойствието на всички европейски граждани, в това число и нидерландските, на най-тежката сухопътна външна граница на Европейския съюз, въпреки засиления миграционен натиск – 4 пъти по-висок от миналогодишния. Това се посочва в позиция на вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев относно позицията на Нидерландия за приемането на страната ни в Шенген.

„Трима наши гранични полицаи загубиха живота си, за да запазят сигурността на Съюза. Изключително обидни са внушенията, че срещу 50 евро може да се премине границата. Усилията ни не заслужават пренебрежение! Усилията ни не заслужават обиди! Сведохме до минимум вторичната миграция към Централна и Западна Европа, плащайки висока цена“, отбелязва още той.

Демерджиев посочва, че през последните месеци страната ни е положила изключителни усилия, за да отговори на всички изисквания на европейските ни партньори. Успешно е преминала през две последователни проверки под ръководството на Европейската комисия. И двете са приключили с доклади, които категорично посочват, че страната ни отговаря на всички изисквания на Шенгенското законодателство.

„В замяна, вместо европейска солидарност, получаваме пренебрежение и дискриминация. Цената за членството ни в Шенген, не може да бъде достойнството на българските полицаи! Не сме готови да платим такава цена!“, заявява в позицията си вицепремиерът.

Следващата седмица Нидерландия ще се съгласи Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенгенското пространство, но ще блокира приемането на България, съобщи Нидерландската радиопредавателна корпорация. Нидерландското правителство реши на заседание вчера, че България все още не отговаря на условията за присъединяване към Шенген, съобщи медията.