Българската художествена гимнастика е известна по цял свят. В Испания тя е особено популярна. Но не сме очаквали, че в тази страна ще се натъкнем на един особено любопитен факт. За какво става дума, ще разберете от интервюто с Кармен Мария Родригес, треньор по художествена и естетическа гимнастика в Испания.

– Здравей, Кармен. Вие сте треньор в отбора по художествена и естетическа гимнастика от град Мурсия. Клубът има много интересно име Нешка. Това испанско име ли е?

– Не, не е испанско. Отборът е кръстен на голямата българска треньорка по художествена гимнастика Нешка Робева. Когато избирахме име на клуба, решихме да се спрем на това име – Нешка, защото когато аз бях гимнастичка, бях влюбена в нейния стил. Харесвах много Бианка Панова, Мария Петрова. Изобщо страстта ми беше българската художествена гимнастика. Поинтересувах се какво означава Нешка на български и когато разбрах, не се колебах и нарекох клуба ми така.

– От колко години съществува клуб Нешка? Това е много любопитно – да наречеш своя клуб на чуждестранна треньорка. Да, Нешка Робева дори не е испанка.

– Клубът съществува от 2019 година. Иначе аз съм треньор от много години, но моят клуб съществува от 2019-а.  Да, Нешка Робева не е испанка, но когато аз бях гимнастичка – през 1986-87 година, гледахме световните първенства по художествена гимнастика по телевизията. Моето поколение гимнастички израсна с българската художествена гимнастика. Стилът на българската гимнастика беше нещо като пример за нас, испанките. Водехме се по вашата гимнастика. Харесваше ни креативността, танцувалността, българската музика е много страстна. А Нешка Робева беше човекът, който налагаше този тип гимнастика.

– Вие лично познавате ли се с Нешка Робева? А Нешка Робева дали знае, че в Испания има клуб на нейно име?

– Не, не. Много бих искала, но не се познаваме лично. Не знам. И на мен не ми е известно дали тя знае това. Направихме го наистина с много добро чувство към нея. Надявам се това да не я обижда по някакъв начин.

– Сега вече ще го знае. След това интервю вече ще го научи. Ето ви идея. Може да предложите на футболистите да нарекат футболен клуб Лео Меси от Барселона, примерно. Как ви звучи?

– Аз мисля, че това е едно признание. Смятам, че така отдаваме признание на една личност, която е постигнала твърде много в художествената гимнастика. Когато навремето я гледах по състезания, я виждах много сериозна, концентрирана. А това, което на мен най-много ми харесваше, беше как успяваше да използва по най-добрия начин стила на всяка една гимнастичка. Как успяваше да извади отвътре всичко най-добро от дадената гимнастичка.  Беше впечатляващо как успява да постави движенията с тяло точно музикалните акценти, точно по музиката. Аз съм нейна голяма почитателка, наистина. И да се върна отново на името. В Страната на баските в Испания има една дума, която се произнася много близко до Нешка и на езика на баските означава момиче. Така че съчетахме двете в едно, но с предимство за Нешка Робева.

Клуб Нешка (Испания)

– Вашите гимнастички едновременно художествена и естетическа гимнастика ли практикуват или става дума за различни момичета?

– Ние обучаваме деца на художествена гимнастика. Но на състезателно ниво нашият клуб реши да практикува само естетическа групова гимнастика.

– Вие участвахте на световното първенство по естетическа гимнастика, завършило преди няколко дни в Грац, Австрия. Там световен шампион стана Националният отбор на България. И да ви се похваля и аз – моята дъщеря е една от новите световни шампионки. Харесаха ли ви българките?

– Поздравявам ви! Те са прекрасни, внушителни. Гледахме от трибуните състезанието при жените, защото ние имахме отбор само при девойките. И наистина композицията е невероятна, гимнастичките са прекрасни. Желая много успехи на треньорката и момичетата, защото си личи, че са положили много труд.

– Испанската публика винаги е много добре настроена към българските гимнастички и много ги аплодира. Нашите момичета много обичат да играят пред ваша публика.

– В Испания има голям интерес към художествената гимнастика, но също и към естетическата гимнастика. Испанската публика е много разбираща публика. И когато например играе българският ансамбъл, си казва: Ау, великолепни са! Българската школа е уникална. Когато видиш този отбор, без да знаеш, че това са българките, няма как да го сбъркаш. Това е България. Има страни, които притежават свой собствен стил. И в художествената, и в естетическата гимнастика България не може да бъде сбъркана.

– Как се отнасяте към мъжката художествена и естетическа гимнастика? Има ли бъдеще тя?

– Аз съм участвала като треньор на два смесени отбора, в които има момичета и момчета. На мен лично ми харесва. Защото замисълът тук идва от балета. Имате балерини и един балетист. Мъжът балетист се отличава със своята мощ на скоковете и на пируетите. Това, което една балерина – жена не може.