Русия се опитва да се възползва от желанието на Запада за преговори, за да създаде динамика, в която западните ръководители да се почувстват притиснати да направят предварителни отстъпки, за да убедят Русия да седне на масата за преговори, коментира Институтът за изследване на войната.

Американският мозъчен тръст се аргументира във всекидневната си сводка за хода на войната в Украйна, която публикува на своя сайт, че в едночасовия телефонен разговор, който проведе в петък с германския канцлер Олаф Шолц, руският президент Владимир Путин е заявил невярно, че западната финансова и военна помощ за Украйна създава ситуация, в която Киев категорично отхвърля възможността за преговори с Москва.

Путин призова Шолц да преразгледа подхода на Германия по отношение на конфликта. Германският канцлер от своя страна каза, че всяко дипломатическо решение на войната в Украйна трябва да включва изтегляне на руските въоръжени сили от територията на съседната държава, обобщава Институтът за изследване на войната.

Базираният във Вашингтон аналитичен център отбелязва, че телефонният разговор между Путин и Шолц е бил проведен ден след като президентът на САЩ Джо Байдън изрази готовност да разговаря с руския си колега, ако той търси начин да сложи край на войната. В същото време Байдън призна, че няма непосредствени планове за контакт с Путин.