Президентът Еманюел Макрон заяви, че Франция и други западни държави не се стремят към унищожаването на Русия. Френският лидер заяви това в интервю за американския телевизионен канал CBS, което беше излъчено вчера. Макрон подчерта, че руснаците винаги са били уважавани в страната му. Той отбеляза също „разсинхронизирането“ между САЩ и ЕС поради високите цени на енергията Френският президент разкритикува и инициативите на Вашингтон за намаляване на инфлацията и стимулиране на икономиката на страната, съобщава ТАСС.

Според Макрон Москва изпитва „известно възмущение“ и смята, че западните страни се стремят да „унищожат Русия“. „Не мисля, че това е нашият стремеж. Никога не сме имали такъв стремеж във Франция“, каза той. „Нещо повече, имаме много близки отношения от културна и историческа гледна точка. И винаги сме уважавали народа на Русия“, увери френският президент.

Потребителите в страните от ЕС са принудени да плащат високи цени за енергийни доставки, доставяни от Съединените щати, което се отразява негативно на отношенията и на конкурентоспособността на европейските страни, заяви Еманюел Макрон.

„Мисля, че администрацията и президентът Байдън лично са много привързани към Европа. Но ако погледнете ситуацията днес, наистина има разсинхронизация. Защо? Заради енергията. Европа е купувач на газ и петрол. САЩ – доставчик. И ако погледнете ситуацията, нашата индустрия и домакинствата не купуват на една и съща цена. Така че има голяма разлика, която засяга покупателната способност и конкурентоспособността на нашето население“, каза френският лидер.

Говорейки за опитите на западните страни да попречат на Русия да проведе специална операция в Украйна, Макрон подчерта: „Ние участваме пълноценно в тази война заедно в името на едни и същи принципи. Но цената на тази война не е една и съща и за двете страни страните на Атлантическия океан. Трябва да разберете това много добре.“

Френският президент разкритикува инициативите на администрацията на САЩ за намаляване на инфлацията и стимулиране на икономиката на страната. „В настоящия момент, когато има война, това са убийци на нашата индустрия“, оплака се той. „САЩ решиха преди два месеца и половина да субсидират много повече нови, екологични проекти за батерии, водород и други неща. Това ниво на субсидии е два до три пъти по-високо, отколкото в Европа“, обясни Макрон. Той призна, че след разрешаването на ситуацията около Украйна „Европа ще бъде по-слаба“, защото „по-голямата част от нейната индустрия просто ще бъде убита“.

Макрон изрази и недоволство от факта, че резултатът от президентските избори в САЩ може да създаде непредсказуемост в отношенията им с други страни. „Искам да бъдем съюзници, искам да бъдем приятели, искам да бъдем партньори. Искам да взаимодействам със САЩ, но не искам да бъда зависим“, обясни той. Макрон изрази увереност, че американците например няма да се примирят със ситуация, в която бъдещето и сигурността им „ще зависят от резултата от изборите във Франция“. „Не, не мога да си го представя“, подчерта той.