Трафикантите на бежанци използват съвсем нов път за прехвърлянето на мигранти от турската граница през територията на България до сръбската граница. В момента основното направление е по линията от Свиленград и Елхово, през Ямбол и Сливен до Подбалканския път и там през Околовръстното на София. Това показват оперативни данни на МВР, пише в. „Телеграф“.

Трафикантите използват чисто нов канал, който заобикаля постовете на полицията по магистрала „Тракия“. Явките на каналджиите са в района на Сливен, където влезлите от Турция нелегални мигранти се прехвърлят от един микробус в друг, след което със сменения автомобил поемат към София по Подбалканския път. В района на карловските села има втора явка. Там стои и т.нар. отцепка на каналджиите – човек, който следи дали има полицейски постове, къде са разположени и съответно налага ли се в Карлово бежанците да бъдат местени в друг микробус или автомобил. Районът също е и пресечна точка за идващите по утвърдения маршрут през магистралите „Марица“ и „Тракия“ до Пловдив. Оттам се качват по Карловско шосе и отново излизат на Подбалканския път, заобикаляйки постовете на полицията по магистралата в Пазарджишко и Ихтиманско.

Бежанците преодоляват без проблем границата с Турция. Две от основните пробойни са в района на Свиленград и елховското дело Голям Дервент, установи нашата проверка. След това, преодолявайки границата, каналджиите ги прехвърлят по трасето. Често използват различни навигации и приложения за телефоните си, които им известяват къде има полицейски постове. Сред най-популярните е приложението Waze, което масово се ползва от българските шофьори и в реално време се тагва къде има патрул или камера на полицията. Оказва се, че това приложение е полезно не само за джигитите, но и за трафикантите на бежанци.

От Подбалканския път мигрантите се превозват до Северната скоростна тангента на София и от там до границата със Сърбия. Единият от изходите е директно в района на Калотина, а другият в Белоградчишко и Видинско. През определени места мигрантите биват прехвърляни отвъд западната ни граница. Обикновено това се случва в района на селата Липинци, Стянанци и Врабча в Софийско, тъй като контролът е минимален или въобще липсва. За Видинско се ползва още една явка, която е в западните столични квартали и оттам бежанците се пренасочват с друг автомобил по Главен път II-81 през прохода Петрохан. Този маршрут обаче е по-рисков и се избягва. Ползва се само когато трафикантите имат информация, че от към Калотина има проблем с преминаването. Каналджиите абсолютно всеки ден се възползват от възможността да прекарват хора през границата необезпокоявано.

Този вид бизнес се оказва и изключително доходоносен, тъй като тарифите на мигрант варират от 2000 до 5000, а понякога и 10 000 евро, ако е подсигурено преминаването през цялата територия на България. Само за седмица по Подбалканския път има три заловени групи с бежанци, става ясно от справка в сводката на МВР. Хващането им е съвсем случайно и е плод по-скоро на рутинна проверка от страна на пътните полицаи, отколкото на специализирана акция. По оперативна информация в Карлово и Сопот има все повече явки на каналджии. Във вторник полицията задържа микробус със старозагорска регистрация на Подбалканския път при карловското село Кърнаре. Микробусът е превозвал 23-ма мигранти. Арестуван е шофьорът му, който е български гражданин. Незаконно пребиваващите са мъже от Афганистан. Станало е ясно, че са сменили два микробуса, преди да бъдат разкрити от полицията, и то при съвсем рутинна проверка по Закона за движение по пътищата. Друга група нелегални мигранти също бе заловена в района на карловското село Иганово в началото на изминалата седмица.

Лек автомобил с български водач, превозващ 10 незаконно пребиваващи чужди граждани, е засечен на Подбалканския път около 7.15 ч. в понеделник. Веднага след спиране на колата е задържан и джип с други четирима българи в него, който се е движил като пилотна кола. В обясненията си чужденците са посочили, че идват от Мароко, а крайната им цел е Германия.

Последният случай пък е само от преди четири дни. При него са заловени незаконни мигранти в района на Нова Загора. Те са се били насочили към село Паничарево и оттам за Подбалканския път. 42-ма чужди граждани без документи са установени в товарен автомобил при проверка на полицейски служители. Товарният автомобил с пловдивска регистрация е спрян за проверка късно през нощта в новозагорското село Караново. На място е установен водачът на автомобила, който е български гражданин. Той е 51-годишен българин, криминално проявен. Задържан е на място и му е повдигнато обвинение. Всички чужди граждани впоследствие са обяснили, че са от Афганистан. Те са извозени и настанени в Центъра за временно настаняване на чужденци в град Любимец.

Заради зачестилите случаи на преследване на мигранти с фатални последици МВР предприе мерки и започна подготовка на полицаи за принудително спиране на автомобили с помощта на ленти с метални шипове. Първата демонстрация беше през изминалата седмица в Пловдив. На нея присъстваха служители от седем областни дирекции на вътрешното ведомство. По информация на „Телеграф“ има вътрешно разпореждане при преследването на бегълци през границата, които не се подчиняват на разпоредбите на полицията, те вече да бъдат спирани с шипове.

Спипаха каналджия на АМ „Марица“

Трафикант, превозващ нелегални бежанци, беше спипан, докато шпори с кола по магистрала „Марица“. Новината потвърдиха от полицията в Хасково. Той се движел в посока София. Возилото марка „Форд“ било натъпкано с петима мигранти. Водачът е българин, на 58 г., от Димитровград. По време на разпитите нелегалните казали, че са от Афганистан. Те са приведени в Специалния дом за временно настаняване на чужденци в Любимец. Димитровградчанинът е с мярка на задържане до 24 часа.