Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи ще обсъди и гласува днес две предложения за разширяване на Шенгенското пространство. Първото предложение е за приемането на България и Румъния, а второто – за Хърватия, сочи дневният ред на заседанието, съобщава кореспондентът на БТА в Брюксел Николай Желязоков.

Решението се очаква в обедните часове. За утвърждаване на решение в Съвета на ЕС трябва да няма гласове „против“. На заседанието България ще бъде представлявана от вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Европейската комисия призова по-рано тази година многократно трите държави да бъдат приети в Шенген без отлагане. Европейският парламент гласува нов призив за приемането на трите страни до края на годината в европейското пространство без гранични проверки. В последните месеци ЕК ръководи две допълнителни проверки за готовността на България и Румъния по покана на властите в София и Букурещ. България и Румъния се представиха на тези проверки блестящо, заяви пред евродепутатите зам.-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас.

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте заяви пред журналисти в Тирана тази седмица, че Хага не казва „не“, а „не още“ за приемането на България и Румъния. Междувременно представители на Австрия заявиха, че не подкрепят присъединяването на нашата и на румънската страна.

Ако днешните предложения не бъдат одобрени, възможно е въпросът да бъде отнесен до заседанието на Европейския съвет на 15 декември.