Три месеца и половина след предсрочните парламентарни избори и след два неуспешни опита за формиране на правителство на първите две формации – ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната“ – парламентарната рулетка се завърта за трети и последен път.

Тази сутрин президентът Румен Радев връчва третия проучвателен мандат за съставяне на кабинет. Ще го получи парламентарната група на „БСП за България“. Държавният глава избра левицата сред пет парламентарни формации. В ръцете на БСП е и последната възможност за формиране на правителство в това Народно събрание. След като получи папката левицата трябва да реши дали да номинира кандидат за премиер, като в Конституцията не е записан срок за това. Лидерът на партията Корнелия Нинова вече декларира, че БСП ще подходи отговорно и ще положи всички усилия, за да има редовен кабинет.

На заседание тази седмица левицата ще решава от кои формации и по какви теми ще търси подкрепа за формиране на правителство.

За последните близо две години БСП получава четвърти шанс да състави кабинет – в различни Парламенти – все с третия мандат.

През май 2021 година левицата взе и веднага върна последния мандат, което сложи край на 45-ото Народно събрание. Ситуацията се повтори и в 46-ия Парламент, когато БСП взе и след десет дни върна на президента третия мандат без да излъчва премиер. Така се случи и през юли миналата година, след като кабинетът на Кирил Петков беше свален с вот на недоверие и се провалиха първите два опита за съставяне на кабинет.

Левицата получи третия мандат, но не събра подкрепа и след 10 дни върна празна папката на президента, с което беше сложен край и на 47-ото Народно събрание.

За момента повечето формации в настоящия парламент са скептични за формирането на правителство с мандата на БСП и в 48-ото Народно събрание. Ако и последният опит се провали, президентът ще трябва да разпусне парламента, да назначи служебно правителство и да насрочи дата за нови парламентарни избори.