Очаквана развръзка – за днес по инициатива на БСП в Народното събрание е насрочена лидерска среща, на която да се обсъдят възможностите за съставяне на правителство с третия мандат.

Поканата за среща бе отправена към лидерите на всички парламентарно представени формации. Три от тях отказаха разговор в такъв формат, предава БНР.

„Продължаваме промяната“(ПП), „Демократична България“ (ДБ) и „Възраждане“ биха се отзовали на двустранни срещи, но и в този случай не биха подкрепили кабинет с третия мандат.

„Ние няма да участваме във формирането на кабинет с третия мандат. Тези дебати имат само смисъл, ако можем да напреднем в сформирането на правителство“, каза вчера Кирил Петков от ПП.

„Не можа този парламент да произведе консенсус, който да излъчи правителство. На изпроводяк сега, дето се вика една панихида, не виждам какво точно можем да направим. Отиваме на избори, това е реалността“, коментира Христо Иванов от ДБ.

„Третият мандат няма да се осъществи. Това е, може би, една финална агония на това Народно събрание“, категоричен бе Костадин Костадинов от „Възраждане“.

Със съобщение във Фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов потвърди, че ще се отзове лично на поканата от уважение и отговорност към избирателите си, но напомни, че БСП не може да очаква подкрепа от тях, тъй като имат ясно решение на Националното си събрание.

От ДПС и „Български възход“ също декларираха, че ще отидат на срещата, но не дадоха категоричен отговор дали това означава, че биха застанали зад кабинет, излъчен от БСП.

„Дали ще даде резултат не мога да прогнозирам предвид на това, че ситуацията с диалога е много, много неприятна“, каза Йордан Цонев от ДПС.

„Идеята е тази да има някакъв резултат от тези разговори. В противен случай играем пиеска, с която заблуждавам себе си, заблуждаваме и гражданите“, посочи Стефан Янев от „Български възход“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова вече обеща, че в случай че не получат подкрепа на тази среща, ще върнат мандата неизпълнен, без да го бавят.