„Сега ни попитаха, затова сега сме казали за Украйна. Получихме телефонно обаждане. Журналистите бяха разбрали какво се е случвало. Не сме изнасяли оръжия, както и Свиленски каза“

Това заяви в Панорама по БНТ съпредседателят на ПП Асен Василев в коментар за статията в „Ди Велт“, която описва как Василев и Петков са „спасили Украйна“ като са я снабдили с 1/3 от необходимото ѝ оръжие за войната и 40% от дизела.

Василев разказа какъв механизъм е използвало правителството на Кирил Петков, за да заобиколи решението на Парламента тогава, което допускаше изпращане само на хуманитарна помощ за Украйна.

„България позволи на военнопромишления комплекс да работи с партньорите в НАТО. Имаха програми за изкупуване на цялото оръжие от съветски модел в цяла Европа. Беше ни помогнато да изнасяме цялата си продукция. Не го казахме, защото в онзи момент беше опасно за България. Трябва да помогнем на Украйна и да защитим България. Това е ключово. Не сме тук, за да провеждаме интересите на САЩ или Русия, а да защитим българския интерес“, посочи Асен Василев от ПП. 

ПП не търсят подкрепа с тези признания, посочи Асен Василев. 

“Това е признание за България, не е за Асен Василев или ПП. Това е признание, че България е застанала с ясна позиция на страната на Украйна. Това е важно, защото има две визии за света в момента – големите държави и сферите на влияние като васали. Имаме друга визия – малките държави през международните институции да си отстояват правата”, обясни още Василев. 

Той отрече да има връзка между „Продължаваме Промяната“ и платфомата Nexo.

Василев заяви, че на срещата в Министерството на финансите е било поискано системата за разплащане „Борика“ да се надгради, без да обясни дали това надграждане означава вкарването на криптовалутата в официалното обръщение. Проблемът по думите му е, че България няма регулация. 

„В САЩ има регулация, затова ги съдят“, обясни още Василев.

Той заяви, че от ПП не са отишли днес на лидерската среща с Корнелия Нинова във връзка с третия мандат за съставяне на правителство, защото подходът е бил всички да седнат на една маса и всички да се разберат, а те не искат да седната на една маса с Борисов.

Василев добави, че от ПП са щели да участват в по-детайлни разговори, ако е имало намерение за правителство на малцинството. Нинова обаче никога не е казвала, че БСП би прибягнала до съставяне на правителство на малцинството.

„Ние няма да влезем в правителство с ГЕРБ и ДПС“, заяви той за пореден път.