Бившият съветник на украинския президент Олексий Арестович, който подаде оставка тази седмица, заяви, че не вярва в „гарантираната победа“ на Украйна.

„Ако всички смятат, че гарантирано ще спечелим войната, това е много малко вероятно, от 14-и вече престана да изглежда така. Смятате ли, че оценката на президента на Полша Дуда, и то не само за решаващите месеци, че изобщо не се знае дали Украйна ще оцелее, е казана просто така или се основава на някаква информация?“, пита Арестович във видеоклип, публикуван в събота в канала му в Telegram. Бившият съветник допълни, че вече не представлява институция и може да казва това, което мисли.

 

На 18 януари по време на Световния икономически форум в Давос, полският президент Анджей Дуда заяви, че е настъпил критичен, решаващ момент, в който до няколко седмици или месеца ще се реши „дали Украйна ще оцелее или не“. Дуда нарече ситуацията много трудна и я обвърза с необходимостта от „изпращане на допълнителна военна подкрепа за Украйна“.

На 17 януари Арестович бе принуден да подаде оставка. Няколко дни по-рано той каза, че част от къща в Днепропетровск се е срутила, защото върху нея е паднала ракета, свалена от украинска система за противовъздушна отбрана. Изказване, остро критикувано от украинската общественост, като дори депутатът Олексий Гончаренко го обвини в държавна измяна и инициира събиране на подписи за уволнението му. На следващия ден Арестович подаде оставката си като молбата му бе удовлетворена още същия ден.

Източник: ТАСС