Ако Народното събрание до края на мандата си приеме три закона, имаме реален шанс за България да бъде направено изключение и да бъде приета в еврозоната. Такова мнение изрази в студиото на „Събуди се” икономистът Любомир Дацов. По думите му приемането на еврото няма да промени много неща в страната ни – няма да има загуба на работни места.

„От гледна точка на предстоящите избори вододелът хората да се ориентират за кого да гласуват е дали подкрепяш еврото, или си против. Дали спекулираш със страховете на хората. Противниците на еврото основно спекулират. Икономиката е социална наука. Като вярваш в нещо, то ти се случва. Трябва да знаем накъде вървим. Когато имаш ясен път и има лидери, които водят народа, е много по-лесно. Не случайно арабският свят е толкова динамичен. Вече 20 години чакаме нещо в България да се случи”, поясни той.

По думите му в големите градове има по-голямо нарастване на заплатите, отколкото е самата инфлация. Според него инфлацията в хранителния сектор идва от вътрешните производители. Той допълни, че повишението на цените у нас ще продължи.