Заместник главният прокурор на Украйна Олексий Симоненко беше отстранен от поста си, като част от кадровите промени по висшите етажи на властта в Украйна, предаде Ройтерс. В изявлението, с което се обявява неговото отстраняване, не се посочват причините за решението, но се споменава, че той е напуснал „по свое желание“.

Заместник-министърът на отбраната на Украйна, отговарящ за снабдяването на войските с продоволствия и оборудване, подаде оставка тази сутрин, цитирайки като причина за своето решение „обвинения в корупция от страната на медиите“, които според него и министерството са безпочвени. В изявление, публикувано на сайта на министерството на отбраната, се казва, че оставката на Вячеслав Шаповалов е „достойна постъпка“, която ще помогне да се запази доверието в министерството.

От постовете си бяха отстранени и петима областни управители и четирима заместник-министри, предадоха световните агенции, като се позоваха на министъра от кабинета Олег Немчинов. Той съобщи, че правителството е съгласувало уволнението на  областните управители на Киевска, Днепропетровска, Запорожка, Херсонска и Сумска област – Олексий Кулеба, Валентин Резниченко, Олександър Старух, Ярослав Янушевич и Дмитро Живицки.

Уволнени са също четирима заместник-министри – Вячеслав Шаповалов (на отбраната), Иван Лукеря (на териториалното развитие и общините), Вячеслав Негода (също на териториалното развитие и общините) и Виталий Музиченко (на социалната политика), каза правителството в изявление.

Зеленски заяви вчера, че тази седмица ще бъдат обявени персонални промени в правителството, в областните администрации и в силите за сигурност, след като в медийното пространство се появиха твърдения, че украински представители незаконно са се обогатили покрай войната с Русия.

Кирило Тимошенко, заместник-ръководител на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски, вече заяви по-рано днес, че е поискал вчера от Зеленски да бъде освободен от задълженията си.

ЕС приветства разследванията за корупция в средите на украинското държавно ръководство. „Приветстваме сериозното отношение на украинските власти“, заяви говорител на Европейската комисия. От Украйна се очаква да повиши борбата с корупцията, особено на високо равнище, с разследвания и последователност в преследването и повдигането на обвинения, като част от процеса на подготовка за присъединяване към ЕС, добави говорителят. Украйна предприе първите стъпки, сред които обособяването на институции за разследване на корупцията, отбеляза той.

Необходими са още усилия, ЕК ще оцени напредъка наесен, посочи говорителят. По неговите думи в последните години се забелязва напредък в борбата с корупцията в Украйна. Твърдо сме решени да подкрепяме Украйна по пътя й към ЕС, обобщи говорителят.