Кирило Тимошенко, заместник-ръководител на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски, заяви днес, че е поискал вчера от Зеленски да бъде освободен от задълженията си, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

„Благодаря на президента на Украйна Володимир Зеленски за доверието и за възможността да върша добри дела всеки ден и всяка минута“, написа Тимошенко в „Teлеграм“. Тимошенко не посочи причина за оставката си. Украинските медии съобщиха, че оставката на Тимошенко може да е част от кадровите промени, които обяви Зеленски.

Декрет, с който Зеленски приема оставката на Тимошенко, бе публикуван на уебсайта на президента. Зеленски заяви вчера, че тази седмица ще бъдат обявени персонални промени в правителството, в областите и в силите за сигурност, след като в медийното пространство се появиха твърдения, че украински представители незаконно са се обогатили покрай войната с Русия.

Тридесет и три годишният Тимошенко стана заместник-ръководител на президентската канцелария през 2019 г. Той беше част и от предизборния екип на Зеленски. След като руските сили нахлуха в Украйна през февруари миналата година, Тимошенко се е забъркал в няколко скандала, свързани с това, че ползвал скъпи автомобили за лични нужди, твърдят украински медии. Той отхвърля всички обвинения.