САЩ ще доставят на Украйна 31 от най-съвременните си бойни танкове, след като Германия по-рано обяви, че ще изпрати една рота от 14 танка „Леопард 2“. Това потвърди американският президент Джо Байдън по време на видеоконферентен разговор с френския президент Еманюел Макрон, германския канцлер Олаф Шолц, италианския министър-председател Джорджа Мелони и британския премиер Риши Сунак. Машините, които Щатите ще предоставят на Киев, са „М1 Ейбрамс“.

Танковете ще „подобрят капацитета на Украйна да защитава своята територия и да постига стратегическите си цели“, каза Байдън, цитиран от CNBC.

„Доставянето на тези танкове на полето ще отнеме време. Време, което ще видим и ще използваме, за да сме сигурни, че украинците са напълно подготвени“, добави той.

По думите му това не е нападателна заплаха за Русия, а само помощ към Украйна.

САЩ също ще осигурят осем евакуационни машини M88, които поддържат M1A1 Abrams. Администрацията на Байдън ще изпрати и повече от 500 бронирани превозни средства от различни видове, за да подсили армията на Украйна.

САЩ планират да закупят новите M1, като използват средства от одобрената от Конгреса Инициатива за подпомагане на сигурността на Украйна.

„Ще отнеме известно време“, докато танковете бъдат доставени в Украйна, казва високопоставен служител на администрацията на Байдън.

„Говорим за месеци, а не за седмици“, допълва служителят, пожелал анонимност, цитиран от CNBC.

 

Германия одобри изпращането на танкове за Украйна, след като Великобритания каза, че ще изпрати танкове „Чалънджър 2“, а Полша настоя за одобрението на Берлин, за да изпрати танкове германско производство „Леопард 2“, съобщи по-рано Ройтерс, цитирана от БТА.

Доскоро Украйна се сблъскваше със съпротива в исканията си за снабдяване с бойни танкове, за да се сражава срещу нахлулите руски сили.

Германия заяви, че ще достави бойни танкове „Леопард 2“ със 120-милиметрово гладкоцевно оръдие, което е едно от най-широко използваните на Запад. Берлин посочи, че целта е бързо да се създадат два батальона от танкове „Леопард 2“ за Украйна. Германия ще предостави 14 танка от складовата си наличност като първа стъпка в тази посока.

През януари правителството на Великобритания обяви, че ще изпрати рота или 14 от своите бойни танкове „Чалънджър 2“, които имат 120 мм гладкоцевно оръдие.

Кои страни ще доставят танкове „Леопард 2“ на Украйна

Полша заяви, че е готова да изпрати до 14 от своите танкове „Леопард 2“, и поиска от Берлин да даде одобрение. Варшава приветства хода на Германия днес да одобри реекспорт от държави, които вече използват танкове „Леопард 2“.

Правителството на Норвегия обмисля дали да изпрати някои от своите танкове „Леопард“, съобщиха местни вестници.

Финландското правителство заяви, че би могло да дари малък брой от танковете „Леопард 2“, с които разполага, ако по-широка група от европейски държави също реши да направи това.

Правителството на Франция обмисля да изпрати танкове „Льоклерк“, които имат 120-милиметрово гладкоцевно оръдие, като заяви, че всички в възможности са на масата. Преди това Париж се противопоставяше на исканията, като казваше, че френските военни мисии в чужбина ограничават наличния брой танкове за изпращане, както и това, че има сериозни изисквания при поддръжката на тези танкове, добавя БТА.