В сряда вечерта в Мюнхен се проведе демонстрация срещу доставките на германски танкове и оръжия за Украйна. Протестът е организиран от движението „Изправи се, Мюнхен“. Видеоклип от демонстрацията е публикуван в канала на инициаторите в Телеграм и Ютюб.

 

Стотици жители на баварската столица преминаха през града, следвайки барабанистите. Активистите се събраха на централния площад в Мюнхен пред сградата на кметството на площад Мариенплац. Плакатите и знамената на протестиращите съдържаха надписи, призоваващи към мир и критикуващи доставките на танкове за Киев.

Преди демонстрацията организаторите заявиха, че „темата на шествието може да бъде само мир“.

Представителите на движението се застъпват, наред с други неща, за „свят без оръжия“ в Украйна и за „прекратяване на икономическата война като друга форма на война“.

По-рано германският кабинет съобщи, че е взел решение да изпрати 14 танка Leopard 2A6 на Украйна. Освен това Берлин ще позволи на други държави да ги реекспортират. Руският посланик в Германия Сергей Нечаев нарече решението „изключително опасно“, като заяви, че то „извежда конфликта на ново ниво на конфронтация“.