„Предвоенното украинско правителство е едно от най-лошите в света – корумпирано и контролирано от няколко богаташи, за сметка на украинския народ.“

 

Това изказване на Бил Гейтс от 23 януари 2023 е наистина озадачаващо, предвид факта, че веднага след началото на руската агресия, Украйна рязко придоби статута на свещена крава, и всички разследвания за тежка корупция от последните години бяха заметени под килима. Иначе, аз ясно помня статиите в BBC и CNN от 2020 – 2021 посветени на „най-корумпираната държава в Европа“ и нейния президент, който се озова първо в Panama Papers, а после в още няколко разследвания заради едни 41 милиона долара от Коломойски.

Буквално думите на Бил Гейтс отпреди 3 дни са: „Предвоенното (pre-war) украинско правителство е едно от най-лошите в света – корумпирано и контролирано от няколко богаташи, за сметка на украинския народ.“

Нямам идея на какво се дължи този гръм в рая и защо изобщо е изтървана тази реплика, която стои като кръпка в цялото интервю. Може би заради излязлото на бял свят журналистическо разследване от последните дни, според което Министерството на отбраната на Украйна е купувало храна за военните на цени, около три пъти по-високи от тези на дребно. Или заради разследването за подкуп от 7 милиона евро за доставка на генератори.

В момента Украйна води екзистенциална битка за оцеляване. Въпросът е, дали ще успее да го направи, с властови модел, изначално прояден от корупция, въпреки набързо препрания имидж на страната след 24 февруари 2022.

Ето и цялото интервю. Думите на Гейтс за украинското правителство започват от 28:28.

 

Източник: Фейсбук