Руската федерация е един от факторите, които имат интерес да поддържат живи конфликтите в региона на Западните Балкани, за да имат по-лесно влияние. Дори последната ескалация на отношенията между България и Северна Македония ще бъде приветствана от трети страни, които виждат шанс да поддържат постоянен конфликт тук, казва министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи в интервю за Радио Свободна Европа, предаде БТА.

Османи отново посочи, че извикването на консултации в София на българския посланик в Скопие е непропорционална реакция, „доколкото се свързва с инцидента в Охрид”, при който бе пребит секретаря на сдружението „Цар Борис Трети” Християн Пендиков, защото Република Северна Македония е взела „всички възможни мерки”.

„Веднага разкрихме извършителите и единият е в ареста. Веднага президентът, премиерът, министърът на външните работи осъдиха случилото се. Отидох в София, и изразих това, което държавата трябва да покаже на нашия гражданин и граждани, така че наистина не виждам каква е връзката между случая и реакцията (на България). Реално в обществеността в Република Северна Македония имаше „невнимателна реакция”, но като цяло институциите реагираха както трябва да реагира държавата при такива случаи. Не може да се генерализира от такъв инцидент и да се правят изводи за това как държавата се държи спрямо общностите”, каза Османи.

Министърът на външните работи на Северна Македония определи като утежняващ фактор предстоящите избори в България, “защото изборите обикновено усложняват чувствителните въпроси и не дават пространство на дипломатите да си вършат работата както трябва”. „Сезонът на провокаторите и политическите печалбари (и в двете държави) е отворен и сега всички са в действие, но трябва да спрем този цикъл на взаимно влошаване на отношенията и да върнем положителния дневен ред. Мисля, че Северна Македония досега е направила всичко, което трябва, за да се справи с инцидент, който може да се случи навсякъде”, посочи Османи.

Османи каза, че няма пряка информация на намеса на Русия във влошаване на отношенията между България и Северна Македония, но че „има интерес на трети страни да поддържат живи или замразени конфликтите в този регион, за да може по-лесно да се упражнява влияние, това се знае от много отдавна”. Според него ескалацията на напрежението между двете държави е добре дошла за трети страни, „които ще видят шанс да поддържат постоянен конфликт тук”. Попитан кои са тези трети страни, той отговори – Руската федерация.

В отговор на въпрос дали конституционните промени в Република Северна Македония за вписване на българите в преамбюла на основния закон, което е условие за отваряне на преговорните глави с ЕС, биха били приети в такава атмосфера, Османи отговори, че конституционните промени са в интерес на Република Северна Македония. „По отношение на поведението на България анализатори, които наблюдават отношенията ни, си задават въпроса до колко България има интерес да се случат промените в Конституцията, защото тези промени са в наш интерес. Те ще помогнат на българската общност, но ще бъдат повратна точка в отношенията ни с България в интерес на Северна Македония”, каза Османи.

В интервю за изданието „Независим” през седмицата бившият посланик на Република (Северна) Македония в България Георги Спасов разви тезата, че „всичко, което се случва през изминалата седмица в българо-македонските отношения, е част от „имперските амбиции“ на София към Северна Македония и целта е да не бъдат приети промените в конституцията и страната да остане извън ЕС за дълго време”. „Ако някой прави нещо да попречи на ново вето (от страна на България), за да бъде задържана подкрепата на ЕС към Северна Македония, това е Министерството на външните работи. Нашата основна цел е да не се движим по вълната на емоциите, а да работим в посока на дългосрочния ни интерес. Най-голямата щета, която може да бъде направена за държавата е това в ЕС да започнат да вярват, че има обществен натиск върху една етническа общност, че има някаква дискриминация, насилие. Това е нашата задача”, каза Османи.