Моето усещане, а мисля, че и на голяма част от българите е, че сме свидетели на един политически театър, в който всеки играе роля, казвайки колко много иска да създаде правителство, но другите му пречат. Това коментира в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ на БНТ евродепутатът от ПЕС и бивш премиер Сергей Станишев.

„Политиците като че ли се отказаха от т.нар. периферия- всеки говори само на твърдите си избиратели, изкопава окопи около това пространство, между себе си и другите и не се води диалог. Когато няма политическа стабилност, България започва да се възприема като болния човек на Европа“, коментира Станишев.

По думите му, политиците създават атмосфера за поява на екзотични и популистки идеи като референдумите за еврото и президентската република. С това поведение се разрушават консенсуси от десетилетия, което от своя страна създава икономически, социални и политически проблеми, посочи той.

„Бих призовал партиите първо малко да оберат езика, защото след време пак ще трябва да седнат на общи маси и да търсят решение. Второ, да имат ясни позиции по ключови въпроси за развитието на България – членството в еврозоната, Шенген, политиката за подкрепа на българския бизнес и на хората. Как ще гарантират бюджет, който да решава проблемите, но да не отиде в свръхдефицити“, каза Сергей Станишев.

Образованието у нас е в криза, а функционалната неграмотност нараства безобразно. Нямаме бъдеще без образовани хора. Другият приоритет е здравеопазването – то е обществено благо, а не просто пазар на търговски отношения, посочи още той.

БСП губи позиции и макар да получава ясен знак от избирателите си, че нещо трябва да се промени, се казва „продължаваме напред“. Това напред явно е надолу, коментира още Станишев.

„Като че ли БСП вече е доволна не да бъде първа или втора политическа сила, а на позицията, на която сме сега – пета – и някаква форма на балансьор, както беше ДПС преди време и се залепваме или за едната страна – ПП и ДБ или за другата – ГЕРБ и ДПС. Г-жа Нинова има много грехове пред БСП, но поне следваше една линия, които ние сме държали от 2009 г. – ние сме алтернативата на ГЕРБ. Това се загуби“.

Вижте целия разговор във видеото.

Източник: БНТ