България и Унгария споделят убеждението, че решението на конфликта в Украйна няма да дойде с повече оръжия, а с повече воля, диалог и дипломатически усилия за деескалация и прекратяване на бойните действия. Това каза държавният глава Румен Радев след срещата си с унгарския президент Каталин Новак, която е на посещение у нас.

Споделяме нашата обща тревога от развитието на средата за сигурност в контекста на войната в Украйна, от която нашите две страни са пряко засегнати, не само като географска близост, но и като наличие на значителни общности – унгарски и български, в Украйна, заяви Радев и добави: В нашата подкрепа, която е безусловна към справедливата война на украинския народ, в нашето общо осъждане на агресията на Кремъл, не можем да пропуснем и нашето безпокойство от ескалацията на конфликта и от растящите рискове пред нашите страни.

Според Радев конфликтът все повече ще се разраства като глобален икономически сблъсък, а неговата ескалация води до застрашаване на сигурността на цяла Европа. Този конфликт се превръща във война на изтощение не само за воюващите страни – Русия и Украйна, но и във война на изтощение за Европа, за нашите икономики, за нашите социални системи, заяви българският държавен глава.

Той посочи, че е изключително важно да се работи заедно, за да се гарантират сигурност и надеждност на източниците и на маршрутите за доставяне на енергоресурси.

Относно Западните Балкани държавният глава отбеляза, че е важна ролята на ЕС и мерките, които ще се вземат, за да се гарантира справянето на държавите от Западните Балкани с негативните ефекти от кризите и от войната в Украйна. Това трябва да става при условие, че тези страни следват стриктно поетите ангажименти, базирани на придържане към европейските ценности и принципите на добросъседство и сътрудничество, обясни той.