Президентът на САЩ Джо Байдън пристигна изненадващо в Киев, съобщи УНИАН. Малко по-късно самият Байдън потвърди във Фейсбук новината.

Това се случи, след като по-рано сутринта бе обявено, че стопанинът на Белия дом няма да посети украинската столица след визитата си във Варшава. Оказа се, че американският президент пристигна първо в Киев.

Самият Байдън обяви визитата си в Киев във Фейсбук: 

„Докато светът се подготвя да отбележи първата годишнина от руската брутална инвазия в Украйна, аз съм в Киев днес да се срещна с президента Зеленски и да потвърдя отново нашия непоколебим и твърд ангажимент към демокрацията, суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Когато Путин започна своята инвазия преди почти една година, той смяташе, че Украйна е слаба, а Западът е разделен. Мислеше, че може да ни надживее. Но той сгреши.

Днес в Киев се срещам с президента Зеленски и неговия екип за разширена дискусия относно нашата подкрепа за Украйна. Ще обявя още една доставка на критично оборудване, включително артилерийски боеприпаси, бронебойни системи и радари за въздушно наблюдение, за да помогнем за защитата на украинския народ от въздушни бомбардировки. 

И ще споделя, че по-късно тази седмица ще обявим допълнителни санкции срещу висши руски представители и компании, които се опитват да избегнат санкциите или да захранват военната машина на Русия. 

През последната година Съединените щати изградиха коалиция от държави от Атлантическия до Тихия океан, за да помогнат за защитата на Украйна с безпрецедентна военна, икономическа и хуманитарна подкрепа – и тази подкрепа ще продължи.

Очаквам също с нетърпение да продължа пътуването си до Полша, за да се срещна с президента Дуда и лидерите на нашите съюзници от източния фланг, както и да направя бележки за това как Съединените щати ще продължат да сплотяват света в подкрепа на народа на Украйна и основните общочовешки ценности, права и достойнство в Устава на ООН, които ни обединяват по целия свят.“

Появиха се и първите съвместни кадри на Байдън с украинския президент Володимир Зеленски. Двамата са на Михайловския площад.

На фона на разпространено в социалните медии видео се чува звукът за въздушна тревога.

Президентът на САЩ почете паметта на загиналите Герои на Украйна заедно със Зеленски.

Джо Байдън е бил в Киев шест пъти досега, но не и като президент.

Украинското външно министерство обяви по-рано днес, че в страната се очаква един от основните западни партньори на Киев. Украинските медии предадоха, че централните улици на столицата са опразнени и движението по тях е спряно, а в центъра е забелязан кортеж от специални автомобили.