САЩ не са в позиция да поставят искания на Китай, заяви днес говорителят на китайското външно министерство, предаде Ройтерс. „Ние не приемаме натиск или принуда“, отговори Ван Вънбин на редовната пресконференция, след като бе запитан за държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, който предупреди Китай да не помага на Русия във войната в Украйна.

Китай заяви също, че никога няма да приеме САЩ да сочат с пръст китайско-руските отношения.

Всеобхватното стратегическо партньорство на Китай за сътрудничество с Русия се основава на принципите за необвързаност, неконфронтиране и ненасоченост срещу трети страни, и е въпрос, засягащ суверенитета на две независими държави, заяви Ван Вънбин.

Пекин посочи също, че позицията му за Корейския полуостров не се е променила. Говорителят на външното министерство на Китай каза това в отговор на въпроси, свързани с изстрелването по-рано през деня на балистични ракети от Северна Корея край източния й бряг. „Позицията на Китай не се е променила“, подчерта Ван Вънбин.

Във връзка с поредното изстрелване на ракети от армията на Пхенян и последвалите критики от западни страни сестрата на лидера Ким Чен-ун – Ким Йо-чен, която придобива все по-голямо влияние, заяви, че дали Северна Корея ще използва Тихия океан като „полигон за стрелби“ ще зависи от поведението на американските сили.