Пълният списък на товара, въпреки исканията на обществеността, все още не е оповестен. Но със сигурност се знае, че в 20 вагона-цистерни е имало винилхлорид

В Охайо са намерени хиляди мъртви животни, хората пият само бутилирана вода. Но за инцидента от началото на февруари се заговори едва сега.

Тревожна петък вечер

Товарен влак на “Норфолк Саутърн Корп” на път от Илинойс за Пенсилвания дерайлира около 21:00 часа на 3 февруари близо до Ийст Палестайн, Охайо. Една трета от 150-те вагона се обърнаха.

След инцидента е избухнал пожар. Няма данни за жертви или ранени, но властите обявиха извънредно положение и евакуираха повече от 1500 местни жители. Не успяват да изгасят пожарите.

До 5 февруари температурата в колите достига критична точка – по-нататъшно повишаване, според губернатора на щата Майк Дивайн, заплашва с експлозия. Затова вземат решение за контролирано освобождаване на токсичните химикали. Това води до замърсяване, чиято степен все още не е оценена.

Опасен товар

Пълният списък на товара, въпреки исканията на обществеността, все още не е оповестен. Но със сигурност се знае, че в 20 вагона-цистерни е имало винилхлорид.

В природата това вещество съществува в газообразно състояние. То се използва широко в индустрията. Транспортира се в течно състояние.

Веществото е запалимо, отделя въглероден окис, фосген и хлороводород, който е по-тежък от въздуха, така че може да се натрупва в гънките на терена – в речни долини и дерета.

„Очевидно е, че на първо място в такива райони трябва да се оцени състоянието на въздуха“, подчертава Алексей Медведков, доцент от катедрата по физическа география на света и екология на Московския държавен университет.

Той признава, че аерозолите, образувани при изгарянето на химикали, се разпространяват с валежите върху голяма площ. Като минимум в този случай ще е необходимо почистване на почвата.

Природно бедствие

Въпреки това, докато властите са по-заети с причините, а не с последствията. Американският национален борд по безопасност на транспорта посочи техническа неизправност – по време на движение на един от е прегряла двойка колела, което е причинило пожар.

Според “Вашингтон Пост” пламъците са избухнали, когато влакът е минавал край град Литония на 20 километра от мястото на инцидента. Заключенията на специалната комисия все още не са окончателни.

Пет дни след инцидента на евакуираните е разрешено да се върнат. Хората обаче се оплакват от неприятна миризма и неразположение, главоболие, гадене. „Вечерта когато химикалите бяха пуснати имах болка в очите. След това ужасно главоболие. Устните, езикът, гърлото ми изгоряха толкова много, че си взех навлажнени салфетки и дишах през тях, смучейки лед“, казва местната жителка Надин Луси Стрейл.

Около 3500 мъртви риби бяха събрани в местните реки. Водата е покрита с мазни петна. Домашните любимци са се поболели, някои са умрели.

Държавните власти обаче уверяват, че съдържанието на опасни вещества във водата и въздуха не надвишава нормата. Въпреки това се препоръчва да се пие бутилирана вода. Не са дадени други инструкции, каза Стрейл.

Преименувайте на Киев“

Чиновниците търсят виновен. Така губернаторът на съседна Пенсилвания каза, че “Норфолк Саутърн Корп”, собственикът на авариралия влак, не е съгласувал с властите план за действие след бедствието. И е предоставил невярна информация за последствията от изхвърлянето на химикалите.

А сенаторът от Охайо Джеймс Ванс държи секретаря по транспорта Пийт Бутиджич отговорен.

„Той не говори за това, че след две седмици реката е все още в същото състояние. Както и че нивото на злополуките по железопътната мрежа критично. А се занимава с това, че в строителния бранш доминират белите мъже“, възмущава се политикът.

Между другото, ден след тази публична атака се случи друг инцидент – на 16 февруари влак с химикали дерайлира в предградие на Детройт. Вярно, според кметството този път няма опасност от замърсяване.

Но обикновените хора не се успокояват. Видео от бедствието е публикувано в социалните мрежи с хаштаг „втори Чернобил“. И местните се съветват да преименуват Ийст Палестайн, където се случи инцидентът, на Киев, като иронично отбелязват, че в този случай „има шанс да привлекат вниманието на Джо Байдън“.

източник: РИА Новости