Отлагането на влизането в еврозоната носи сериозни щети и икономически загуби на България. Това каза в предаването „Защо, господин министър“ на бТВ служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов. По думите му, България губи по 300-400 млн. лева на година заради това, че не е в еврозоната. 

„Отказваме се от това да ни се повиши кредитният рейтинг, съответно да падне лихвата по държавния дълг, което би спестило колко плаща бюджетът за държавния дълг. Когато Хърватия влезе в еврозоната през лятото, повишиха кредитния ѝ рейтинг с една или с две стъпки. Това намали с 1% лихвите по държавния дълг и доведе до спестявания. За България това биха били спестявания, с оглед на взиманите държавни дългове, от около 200-250 милиона лева на година“, обясни Пеканов.

Той посочи, че заради отлагането на приемането на еврото лихвите за бизнеса също не намаляват, което води до загуби от 50-60 млн. лева.

„И още нещо много важно към нашите съграждани в чужбина. Някои от тях са част от подписката на „Възраждане“ против еврото, но те трябва да разберат, че те работят, трудят се, получават доходи в евро, магазините им, бизнесът им получава доходи в евро. Те изпращат някаква част от тях към България, които се превалутират. При всяко превалутиране на 1 евро се губи 1-2 стотинки“, добави вицепремиерът. По думите му тези загуби се равняват на 50 млн. лева.

„Това са загуби, които ние си причиняваме сами с нежеланието и с бездействието ни по-бързо да влезем в еврозоната“, заяви Атанас Пеканов. „Презумпцията, че ние по някакъв начин не сме направили достатъчно, аз не бих я приел. Аз съм застанал с името си зад тази кауза и подкрепям влизането на България в еврозоната“, каза той.

Според него има политически формации, които използват неверни аргументи срещу еврото, като част от предизборната си кампания.

Източник: БТА