Руският президент Владимир Путин заяви днес, че Русия преустановява участието си в договора „Нов СТАРТ“ за контрол на стратегическите нападателни оръжия, предадоха световните агенции.

Путин подчерта, че страната му преустановява участието си, а не се оттегля от договора за ограничаване на ядрените бойни глави.

„Принуден съм да обявя днес, че Русия прекратява участието си в Договора за съкращаване на стратегическите оръжия. Повтарям, тя не се оттегля от договора, не, тя преустановява участието си“, посочи държавният глава.

Путин заяви, че за да може Русия да възобнови работата си по договора, тя трябва да разбере как ще бъде отчетен съвкупният ударен арсенал на НАТО.

„Преди да се върнем към обсъждането на този въпрос (за продължаването на действието на договора СТАРТ ), трябва да разберем за себе си какво претендират такива страни от Северноатлантическия алианс като Франция и Великобритания и как ще отчитаме техните стратегически арсенали, т.е. съвкупния ударен потенциал на алианса“, заяви руският президент.

Според Путин някои американски политически фигури мислят за изпитания на ядрени оръжия, а Вашингтон разработва нови видове ядрени бойни глави.

„Знаем цялата предистория, знаем, че гаранционните срокове за бойно използване на някои видове ядрени бойни глави изтичат. Знаем го много добре и в тази връзка някои хора във Вашингтон мислят за възможността за реални изпитания на ядрените си оръжия, като се има предвид фактът, че САЩ разработват нови видове ядрени бойни глави. Има такава информация“, каза държавният глава.