Ръководителят на дипломатическата мисия на Съединените щати, извикан в руското външно министерство на 21 февруари, получи демарш във връзка с нарастващото участие на Съединените щати в бойни операции на страната на киевския режим.

В протестната нота, предадена на посланика, се подчертава, че помпането на оръжие в украинските въоръжени сили и предаването на инструкции за нанасяне на удари по руската военна и гражданска инфраструктура ясно доказват несъстоятелността и лъжливостта на твърденията на Съединените щати, че те не са страна в конфликта. Посочва се също така, че оръжията, които се доставят на Киев, както и обслужващият персонал, включително американски граждани, представляват легитимна цел.

В тази връзка руската страна заяви, че настоящата агресивна политика на САЩ за задълбочаване на конфронтацията с Русия на всички фронтове е контрапродуктивна. Беше специално отбелязано, че за да се деескалира ситуацията, Вашингтон трябва да предприеме стъпки, включващи изтегляне на военните сили и оборудване на САЩ и НАТО, както и прекратяване на враждебните антируски действия.

Русия също така подчерта, че САЩ трябва да дадат обяснения за експлозиите в „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“ и да не се намесват в обективното разследване за установяване на отговорните лица.

Освен това по време на срещата бяха разгледани редица двустранни въпроси.