Президентът Румен Радев ще участва утре – 22 февруари, в срещата на държавите от формата Б9, която ще се състои във Варшава. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Форматът Б9 за политически диалог обединява страните членки на НАТО България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша.

В тазгодишното издание на срещата на високо равнище в полската столица ще участва и президентът на САЩ Джо Байдън.

Американският президент Джо Байдън снощи пристигна във Варшава след изненадващото му посещение в Киев, където се срещна с украинския президент Володимир Зеленски.

Изразените от президента Байдън позиции за продължаване на военната и друга помощ за Украйна във войната срещу Русия, включително визитата му в Киев, по време на която обеща нов оръжеен пакет, влизат в противоречие със заявеното от Румен Радев.

Преди дни, по време на конференцията по сигурността в Мюнхен, Радев заяви, че войната не е решение.

„Дълбоките противоречия между Русия и Украйна трудно ще се разрешат чрез война. Още по-малко тази война може да доведе до устойчив мир. Затова е изключително важно международната общност най-сетне да се фокусира върху прекратяването на военните действия и търсенето на мирно решение с политически средства“, изтъкна Радев.

Преди това, на 14 февруари, българският президент заяви, че е категорично „против да бъде предоставяно въоръжение от Българската армия на Украйна“. Изявлението си той направи по повод искането на Киев за предоставяне на още оръжия.

Радев заяви, че позицията му е ясна и категорично е против изпращане на въоръжение от резервите на Българската армия в зоната на военните действия.

„Още в първите часове България заяви твърда позиция и категорично осъжда агресията на Кремъл срещу суверенна държава. Продължавам да смятам, че този конфликт няма военно решение и може да бъде постигнат само с прекратяване на огъня и с диалог“, посочи президентът.

Източник: epicenter.bg