„Западните елити се превърнаха в символ на тоталната лъжа. Ние твърдо отстояваме не само своите интереси, но и това, че в съвременния свят не трябва да има разделение на цивилизованите страни и останалите. Това каза руският президент Владимир Путин в годишната си реч към нацията, която се случва в навечерието на първата годишнина от началото на войната в Украйна.

С днешното послание навлизаме в гранично, съдбовно за страната време, в което върху всеки от нас лежи колосална отговорност. Русия се намира в труден и ключов момент, в период на кардинални промени в цял свят. Ние стъпка по стъпка акуратно и последователно ще решаваме стоящите пред нас задачи.

Ние бяхме открити и готови за диалог със Запада, настоявахме за единна система за сигурност. Но в отговор получавахме лицемерна реакция. Имаше и конкретни действия – разширяването на НАТО, решиха с „чадър“ да се прикрият от нас, разгръщането на военните контингенти.

 Те вече признават за това публично, открито, без да се стесняват. Наричат Минските споразумения, Нормандския формат – блъф през цялото време, докато Донбас гореше. Докато Русия искрено се стремеше към решение, те играеха с белязани карти. Този метод на измама го имаше и преди това – така те разрушиха Ирак, Югославия, Сирия. Никога няма да се измият от този позор.

Ние правехме всичко възможно да решим проблема с мирни средства. Търпеливо водехме преговори за изход от конфликта. Но зад гърба ни готвеха друг сценарий. Обещанията на западните управници се превърнаха в измама, жестока лъжа. Те си затваряха очите за политическите убийства и репресии, окуражаваха неонацистите да действат в Донбас, доставяха оръжие.

Западът запали войната. А ние използваме сила, за да я прекратим. Всички помним много добре, когато нанасяха въздушни удари по Донецк и по други градове. През 2015 г. те отново предприеха опити да атакуват Донбас. Напълно в противоречие с документите на ООН. Напълно! Всички се правеха, че нищо не се случва. Те разпалиха войната, а ние използваме сила, за да я прекратим.

Целият свят беше свидетел как те излизаха от споразуменията по въоръженията, разваляха договори, поддържащи мира на планетата. И защо? През декември 2021 г ние официално отправихме в САЩ и НАТО договори за гаранции за сигурност. Но по всички принципни позиции получихме пряк отказ. Тогава стана ясно, че е дадена зелена светлина за аресивно решение.

Ние защитаваме своя роден дом, а целта на Запада е безгранична власт. В помощ на най-бедните страни в света Г-7 отделиха 60 милиарда долара, а за Украйна – 150. И къде са им приказките за борба с бедноста, къде изчезна всичко това? Паричният поток отива за войната. На конференцията в Мюнхен звучаха обвинения по адрес на Русия. Но именно те „изпуснаха духа от бутилката“. По американски оценки, в резултат от войните, запалени от САЩ, са загинали 900 000 души, 38 млн са станали бежанци. Всичко това искат да го изтрият от паметта на човечеството.

 

Ние не воюваме с народа на Украйна. Той стана заложник на киевския режим и западните му господари. Отговорността за разпалването на украинския конфликт лежи изцяло върху западните елити. За хората никой не мислеше, тях ги готвеха за заколение. И ги превърнаха в „разходен материал“. Печално. Но факт! Украинският режим обслужва не националните интереси, а тези на други държави. Колкото по-далекобойни оръдия бъдат доставени на Киев, толкова по-надалеч от нашите граници ние ще отблъскваме заплахата.

Неотдавна една от бригадите им бе кръстена „Еделвайс“, както при нацистите. Върху украинската бронирана техника се нанасят опознавателни знаци на Вермахта. Удивително е, че на Запад никой нищо не забелязва. Защо? На тях не им пука на кого залагат в борбата с Русия. Главното е – да воюват срещу нашата страна. Готови са да използват и дявола.

Да припомня, че през 30-те години на миналия век Западът откри пътя на нацистите към властта в Германия, а в наше време искат да направят от Украйна „Анти Русия“. Този проект има своети корени от ХIХ век. Подготвян е от различни страни с една цел – да откъсне територии от нашата страна. Нищо ново, никаква новина! Западът форсира реализацията на проекта в наши дни, като подкрепи преврата от 2014 г.

Западът иска да превърне локалния конфликт във фаза от глобалното противостояние. Ние ще реагираме, наясно сме с всичко. Защото в този случай става въпрос за съществуването на нашата страна. Но понеже е невъзможно Русия да бъде победена на бойното поле, те водят информационни атаки. Постоянно лъжат, извращават историческите факти, не спират нападките срещу църквата, културата. Вижте само какво правят със собствените си народи.

Невъзможно е да бъде победена Русия на бойното поле, затова се извършват все по-агресивни информационни атаки. Постоянно лъжат, не спират атаките срещу нашата култура, срещу Руската православна църква. Западът планира да превърне конфликта в Украйна в глобален.

Ние никога няма да станем като Киев и западните държави, няма да разчистваме сметки с онези, които направиха крачка встрани и се оттеглиха от родината си. Нека това остане на тяхната съвест. Основното е, че гражданите им дадоха морална оценка. Гордеем се, че нашият многонационален народ зае принципна позиция и подкрепи нашите действия в защита на Донбас.

За хората никой не помисли, превърнаха ги в „консуматив“. Тъжно, но факт. И отговорността е на Киев и Запада.

Отговорността за разпалването на украинския конфликт, за ескалацията, за нарастването на броя на жертвите лежи изцяло върху западния елит и върху днешния киевски режим, за който украинският народ всъщност е чужд.

Тези, които тръгнаха по пътя на предателството към Русия, ще бъдат подведени под отговорност, но ние няма да организираме „лов на вещици“.

Който тръгне по пътя на прякото предателство, извърши терористични и други престъпления срещу сигурността на нашето общество, териториалната цялост на страната, ще носи отговорност по закон.

Превод и източник: afera.bg