Беларуският президент Александър Лукашенко каза вчера, че е разпоредил създаването на ново формирование на доброволчески сили за териториална отбрана на фона на войната в Украйна, предаде Асошиейтед прес.

В изказване пред Съвета за сигурност на Беларус Лукашенко каза, че страната има нужда от паравоенни формирования във всеки град или село, които да служат като сили за териториална отбрана в допълнение към наброяващата 45 000 души беларуска армия в „случай на агресия“.

„Ситуацията е сложна. Казвал съм го неведнъж: всеки мъж и не само мъж, трябва да способен да борави с оръжие“, каза беларуският лидер.

„Най-малко, за да защитава семейството си, ако се наложи, и жилището си, собственото си парче земя, а ако се наложи и страната си“, допълни Лукашенко, който позволи на Москва да нахлуе в Украйна от беларуска територия преди една година. Той неведнъж е казвал, че беларуската армия ще се бие само ако Беларус бъде нападната. Беларуският президент е казвал също, че „опитът“ с Украйна налага допълнителни сили за отбрана, посочва Ройтерс.

„В случай на агресия отговорът ще бъде бърз, суров и адекватен“, каза вчера Лукашенко.

Беларуският министър на отбраната Виктор Хренин каза, че силите за териториална отбрана ще наброяват между 100 000 и 150 000 доброволци, или повече, ако се наложи. Тези доброволци ще запазят цивилните си работни места. Министърът отбеляза, че членовете на паравоенните формирования ще представляват военен резерв в мирно време и могат да действат като партизански отряди в случай на война.