Върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел е изпратил писма до всички министри на отбраната на страните членки, в които настоява те да осигурят боеприпаси за Украйна, налични в складовете им. На съвместен брифинг Борел, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба осъдиха изявлението на президента Путин, че Русия замразява участието си в договора за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия.

Една година след инвазията в Украйна Путин не показва, че е готов за мир, а точно обратното, каза генералният секретар Йенс Столтенберг. На решението на Русия да преустанови участието си в договора за съкращаването на стратегическите нападателни оръжия, Столтенберг реагира така:

„Съжалявам за днешното решение на Русия да преустанови участието си в договора „Нов старт“. През последните години тя нарушаваше и се отдалечаваше от ключови споразумения за контрол над въоръжаването. С днешното решение цялата архитектура на контрола върху въоръжаването е разрушена. Настойчиво призовавам Русия да премисли решението си и да спазва съществуващите споразумения“.

„Обезпокоени сме, че Китай може да помага на Русия. Тя не трябва да спечели и затова трябва да увеличим помощта за Украйна. Приветствам новите съобщения за оръжейни доставки и те трябва да бъдат направени, преди Русия да се възползва от ситуацията“, каза още Столтенберг.

„Ще се движим от една цел – да приключим войната колкото е възможно по-бързо“, каза министърът на външните работи Дмитро Кулеба и отправи, по думите му, „много просто послание“:

„Не става дума за Украйна, а за правилата, които защитават и вас. И ако ние не успеем да защитим тези правила в Украйна, тогава вие ще се окажете в опасност. А това категорично не е нещо, пред което бихме искали да се изправим“.

Вчера министърът на външните работи Николай Милков заяви, че България няма да доставя боеприпаси на Украйна.

Източници: БНР