Правителството на Хондурас удължи вчера за втори път срока на извънредното положение, обявено в името на борбата с престъпните банди, предаде Ройтерс.

С мярката, която влезе в сила на 6 декември като част от стратегията на лявата президентка Ксиомара Кастро за справяне с престъпността, бяха суспендирани някои конституционни права и бе разрешено на силите за сигурност да задържат хора, за които смятат, че са свързани с престъпна дейност или че са извършили престъпления.

Срокът на извънредното положение бе удължен с 45 дни. Освен това бе разширен и териториалният обхват на мярката, като отсега нататък тя ще важи в общо 123 общини. Първоначално тя беше в сила само в двата най-големи града на Хондурас, припомня Ройтерс.

„Суспендирането на права обхвана и общини, в които според анализатори престъпните банди са мигрирали, за да избягат от полицията и държавата“, заяви на пресконференция полицейският началник Густаво Санчес.

В периода от 6 декември до 20 февруари са регистрирани 356 по-малко убийства, отколкото през същия периода преди една година, каза още Санчес.

„Успехът на операцията се измерва с броя на спасените животи, а не с броя на арестите или с количеството на иззетите оръжия и наркотици“, изтъкна полицейският началник.