Ден след като изпълнителният директор на държавното млекопреработвателно предприятие „Ел Би Булгарикум“ Николай Маринов обяви, че сваля цените на млечните продукти във фирмените магазини на дружеството, той е освободен от поста.

Това е станало с решение на директора на Държавната консолидационна компания Венцислав Димитров без никакви мотиви, съобщи самият Маринов пред бТВ. Според него уволнението му е и по разпореждане на принципала на дружеството – министъра на икономиката Никола Стоянов.

„Днес стана ясно отново, че мафията победи държавата“, заяви Маринов. Той допусна, че причина за уволнението му са били прекратените „порочни практики“ в дружеството, свързани с натиск от страна на ДКК и министъра на икономиката държавната фирма да работи с определени доставчици на сурово мляко със  „съмнително“ качество.

В понеделник Николай Маринов обяви, че държавната млекопреработвателна компания „Ел Би Булгарикум“ намалява цените на млечните продукти във фирмените си магазини. Цените на млеката поевтиняват с между 5 и 10%, а на кашкавала и сиренето – с над 30%. Маринов призова и големите хипермаркети да последват примера им.

Преди това шефът на държавната фирма разказа в телевизионни репортажи, че големите търговски вериги налагат на местните доставчици такса „вход“ и други видове такси, които оскъпяват продуктите, а също така налагат обвързващи условия тези доставчици да не продават на по-ниски цени продуктите си в други търговски обекти. Поради тази причина „Ел Би Булгарикум“ били принудени да продават на високи цени и във фирмените си магазини.

Николай Маринов бе назначен на поста съвсем наскоро – в началото на декември 2022 г.

По бързата процедура 

От Министерството на икономиката отказаха коментар, като обясниха, че кадровите решения са на Държавната консолидационна компания, съобщи бТВ. ДКК излезе с позиция, в която обяснява, че Маринов е уволнен заради „редица сигнали за нарушения“.  От позицията на холдинга се разбира, че директорът е уволнен заради сигнали, по които тепърва щели да се правят проверки. Ето какви са „данните“:

„В ДКК е постъпила информация, че веднага след избирането му на поста, Николай Маринов закупува моторни превозни средства. Избраната фирма не е оторизиран дилър. В сигнала се твърди, че сумата за превозните средства е силно завишена. Също така, малко след встъпването му в длъжност, „Ел Би Булгарикум“ започва да закупува суровина от фирма, която е новорегистрирана (през месец декември 2022 г.). Има индикации, че цената, на която доставят млякото, е силно завишена“, се казва още в съобщението на Държавната консолидационна компания. Получен е сигнал от работници в базата във Видин, че качеството на суровината е значително занижено. „Ел Би Булгарикум“ се презапасява с готова продукция, която трудно може да бъде пласирана преди да изтече срокът ѝ на годност, заявяват още от компанията и допълват, че назначената проверка по сигналите е била възпрепятствана с редица молби за отлагане във времето и не предоставяне на документи.“

В тази връзка бордът на ДКК решил да освободи изпълнителния директор на млечната компания и разпоредил да започне  проверка. Потърсен от bTV, Николай Маринов отрече обвиненията от сигналите. Той посочи, че покупката на автомобилите е залегнала в инвестиционната програма на „Ел Би Булгарикум“, която е одобрена от ДКК. Маринов твърди, че цената на млякото не само не е завишена, но дори е била свалена с 8 стотинки, след като поел директорския пост.