Според Бойко Борисов посредниците на оръжие за Украйна са забогатели заради меката позиция на България. И до ден днешен обясняват, че не са дали и един патрон за Украйна, ядоса се той.

Представители на ГЕРБ дадоха брифинг в централата на партията и коментираха отношението на България за случващото се там. По-рано лидерът им Бойко Борисов отбеляза годишнината от началото на военните действия на Русия в Украйна като подчерта, че страната ни трябва да продължи да помага на Киев.

Борисов поиска и премахването на Паметника на съветската армия в София, взимайки повод от вчерашния вандалски акт и чупенето на плочата на монумента.

От ГЕРБ припомниха, че общинските съветници от ДБ още преди няколко години са предложили демонтаж на паметника, това е стара тяхна кауза. „В първите 2 г. обстановката бе различна, имаше ковид и др. Ние искахме всичко да мине по каналния ред, очаквахме информация от Министерството на културата и областния управител. От 12 месеца ситуацията е различна. Войната промени тази тема и ние се присъединяваме към призива на колегите от ДБ този въпрос да бъде решен“, заявиха представителите н ГЕРБ в столичния общински съвет.

Борисов им даде 2 задачи. Първата е плочата да бъде премахната. Съветниците трябва да направят всичко необходимо. И защити вандалския акт, по закон бил такъв, но случилото се било „нещо толкова правилно и в случая е трябвало да бъде свършено още преди една година“.

„Докато нямаше война светът бе доста колеблив, имаше Мински споразумения, водеха се разговори.. Сега е тотално всичко различно. Стотици хиляди са загинали, разрушени са градовете. Това е варварска агресия, а не освободителна война, както искат да го изкарат“, гневен е лидерът на ГЕРБ. И даде разрешение на своите да се обединят с ДБ в търсене на начин Паметникът на Съветската армия да бъде премахнат. Не може в тази агресия, в това кръвопролитие да вземаме такава позиция, смята Борисов.

Той се ядоса и на търговията с оръжия, която се вършела цяла година – „грозна“. Други държави застанаха, изпратиха оръжие официално. А в България, за да си спасят постовете, ДБ се обединиха с БСП и клекнаха. Постчетата им са по-важни от това да сме рамо до рамо до нашите европейски партньори“, коментира той твърденията, че и един патрон не е заминал за Украйна по време на кабинета „Петков“.