Целта на присъединяването ни към еврозоната е българите да живеят по-добре.

Това бе основната теза, която президентът Румен Радев разви в изказването си на конференция за еврото, на която присъства и зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис.

„Погледното в исторически, географски и културен план България винаги е била важна и неделима част от Европа. Така е и днес. България е важна и неделима част от общо европейското пространство. Присъединяването ни към еврозоната се нуждае от информация и яснота, какво и как трябва да се прави, за да има сближаването“, каза Радев на кръглата маса „България по пътя на еврото“. Форумът се провежда в НДК.

„Членството в еврозоната и пътя към нея е сложен процес. Той иска всеобхватна работа, яснота и най-вече доверие“, допълни Радев. 

„Членството ни в еврозоната ще доведе до икономически ползи за страната ни“, категоричен е Радев.

„Трябва дълбоко да се замислим. Всъщност каква е целта за еврозоната, тя не е просто да се закичим с една брошка и да кажем, че и ние сме като другите, попита риторично той. И отговори: „не, целта е българите да живеят по-добре. И това е въпрос на дълъг процес и изключително много зависи как ще управляваме и насищаме със съдържание този процес. И когато говорим за доверие – има две важни области от него, едното е вътре у нас, а другото на нашите европартньори. Убеден съм, че еврото ще ни донесе ползи, но по-важното е да бъдат убедени българските граждани“, бяха точните думи на Румен Радев.

Стокообменът и инвестиците в България в огромната си част са със страни от Европейския съюз и Еврозоната, каза президентът Радев. И даде за пример отношенията ни с Германия. 

„За миналата година отбелязваме 22% ръст. Това надхвърля 12 млрд. евро с голямо положително салдо за България. Ако продължим така до три години този стокообмен ще надхвърли 20 млрд. евро. Тук въпросът е трябва ли България да бъде член на еврозонта, за да може да отбелязва още по-голям ръст с всички страни. За България членството в еврозоната и Шенген е стратегическа национална цел. Нейното постигане трябва да бъде организарано по начин, по който нашата икономика най-добре да се впише в общия европейски пазар. Това членство е логичен завършек на нашата европейска интеграция“, каза в словото си Радев. 

Според държавният глава една от основните цели на България при влизането в еврозоната е икономиката да бъде конкуретоспособна и да дава по-добър продукт. 

„Когато говорим за доверие, то има две страни. Едната вътре в България, другото от нашите европейски партньори. Убеден съм, че членството ни в еврозоната ще бъде от полза. Голямото предизвикателство е да бъдат убедени българските граждани. Имаше много случаи, в които загубиха доверие. Относно европейските ни партньори – не се измерва в това колко желаем, а с действията, които предприема България, за да допринесем за стабилността и сигурността не само в България, но и в региона“, отбеляза Радев. 

Президентът уточни, че се оценяват действията на България за стабилизиране в енергийната сфера.

Президентът призова партиите да няма взривове на популизъм при гласуването новия бюджет в новия парламент.


„Напоследък се промъква тезата, че ако България има голямо желание, веднага ще ни приемат в еврозоната. Но, това не е така, то е процес, който изисква много работа, много усилия и доверие. А както видяхме, доверието се измерва в цифри, и там компромиси не се допускат“, продължи Радев. 

Радев цитира еврокомисар Домбровскис, който отбеляза, че в страните, които са най-близо до конфликта в Украйна са с най-висока инфлация. А у нас, допълни Радев, разходите за най-неотложните житейски нужни при нас като процент са най-големи“.

Според президента присъединяването към еврозоната изисква много работа на институциите, защото хората накрая плащат цената. Доверието на партньорите ни не се измерва с желанието ни, а с това, което правим за стабилността на региона, на останалите в еврозоната. Според Радев, страната ни получава висока оценка за това, което правим за сигурност в енергийната сфера. 

Моята препоръка и към партиите, които влизат идната седмица в оспорвана предизборна надпревара- не само политическо говорене, а за ясни действия и да се мисли от сега за дебатите по следващия бюджет, така че да запазим показателите си, които гарантират съхраняване на жизнения ни стандарт. Да няма взривове на популизъм, каза Румен Радев.