САЩ имат готовност „още утре“ да започнат преговори с Русия по Договора за мерките за по-нататъшно съкращаване и ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия (New START). Що се отнася до преговорите за Украйна, във Вашингтон приемат като основа за тях единствено т.нар. формула за мир, представена от държавния глава на Украйна Володимир Зеленски.

Това заяви в ексклузивно интервю със заместник-главния редактор на ТАСС Юлия Шарифулина заместник-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нюланд.

Във видео разговор Нуланд бе помолена да отговори на най-належащите въпроси от руско-американския и международен дневен ред, включително спирането на изпълнението на New START, саботажа срещу „Северен поток“ и начините за излизане от кризата в Украйна.

В посланието си до Федералното събрание президентът на Русия Владимир Путин заяви, че страната спира участието си в договора, но не се оттегля от него. Напоследък руската страна има все повече въпроси относно действията на американците по договора, а подкрепата на Вашингтон за Киев само изостря противоречията. В тази връзка Нюланд бе попитана дали Вашингтон е готов да преговаря по документа без обвинения и предварителни условия.

„САЩ са готови да се върнат към преговорите, за да осигурят изпълнението на New START от самото начало. Ние сме готови да започнем още от утре, ако Руската федерация също демонстрира готовност. Ние също така сме готови да позволим инспекции“, увери дипломатът. Нюланд подчерта, че САЩ смятат спирането на споразумението за „безотговорно“.

„САЩ и Русия носят голяма отговорност пред целия свят за поддържането на сигурността на ядрените арсенали. И ние трябва да си свършим работата“, добави заместник-държавният секретар.

По отношение на войната в Украйна, Нюланд отбеляза готовността на САЩ за преговори за уреждането му само въз основа на „формулата на мира“, представена от президента на Украйна Володимир Зеленски.

„Украинската страна предложи мирен план от 10 точки. Русия не реагира на този план по никакъв начин. Ако мирните преговори бяха започнали въз основа на формулата за справедлив мир, предложена от украинците, разбира се, щяхме да ги подкрепим“.

В същото време заместник-държавният секретар не даде отговор на въпроса дали Вашингтон чува изявления от Руската федерация за възможността за преговори, ако САЩ спрат да доставят оръжие и Киев спре да обстрелва руски градове.

„Това, което казваме, и това, което заяви президентът [на САЩ Джо] Байдън в Полша: ако Русия спре да се бие, войната ще свърши. А ако Украйна спре да се бие, тогава Украйна ще свърши“, заяви тя.

Дипломатът също даде да се разбере, че САЩ не възнамеряват да спират доставките на оръжия за Украйна. „Докато Украйна трябва да се бори за оцеляването си срещу руските атаки, ние ще подкрепяме способностите на Киев се защитава и да възстанови своята териториална цялост и суверенитет“, поясни Нуланд.

Според заместник-държавния секретар САЩ смятат, че здравите отношения с Руската федерация може да бъдат възстановени след края на украинския конфликт.

„Но целият този [конфликт в Украйна] може да спре утре, ако [руският президент Владимир] Путин даде такава заповед. Можем да възстановим правилните, здрави търговски връзки. Но вашият президент не прави такъв избор“, заключи Нюланд.