Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в петък реагира резервирано на китайското предложение за прекратяване на огъня в Украйна, като каза, че Пекин не се ползва с голямо доверие като посредник, съобщи „Ройтерс“.

„Китай няма голямо доверие, защото не успя да осъди незаконното нахлуване в Украйна“, каза той пред репортери в Талин, добавяйки, че Пекин е подписал споразумение с руския президент Владимир Путин само дни преди нахлуването.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен определи китайското предложение не като мирен план, а като изложение на някои принципи.

„Трябва да ги видите на конкретен фон и това е фонът, на който Китай вече е взел страна, подписвайки например неограничено приятелство точно преди инвазията“, отбеляза тя.

„Така че ще разгледаме принципите, разбира се, но ще ги разгледаме на фона на това, че Китай е заел страна“, добави тя.

Германското правителство също предпазливо приветства представения от Китай план от 12 точки за прекратяване на огъня в Украйна, но каза, че в него липсват важни елементи, като изтеглянето на руските войски от окупираните украински територии, каза говорител на правителството в петък.

„Важно е сега Китай да обсъди тези идеи директно с Украйна, тъй като това е единственият начин да се намери балансирано решение, което отчита легитимните интереси на Украйна“, каза говорителят.

В четвъртък вечер украинският президент Володимир Зеленски заяви, че би разговарял с Пекин по предложението и би се срещнал с китайския президент Си Цзипин, за да го обсъди.

Китай публикува план от 12 точки на сайта на външното си министерство в петък, ден след като първият дипломат на страната Ван И разговаря в Кремъл с руския президент Владимир Путин.

Планът предвижда прекратяване на бойните действия и начало на мирни преговори, като паралелно се вдигнат санкциите, предоставят се гаранции за защита на цивилното население на военнопленниците, за сигурността на ядрените централи в Украйна и предприемането на действия за облекчаване на хуманитарната криза и се улесни износът на зърно.

Източник: dnevnik.bg