„Юристите-спасители“. Така ще се нарича паметникът, който ще бъде издигнат в столицата по инициатива на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите по случай 80-тата годишнина от спасяването на българските евреи, като израз на признателността към юристите-спасители за тяхната защита на хуманизма, толерантността и справедливостта.

В момента в София няма знак или символ, който да напомня за огромните заслуги, които българските прависти имат за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

Затова инициативата на двете съсловни организации получи широка подкрепа в правната общност, а и извън нея. Зад нея застанаха президентите Георги Първанов и Росен Плевнелиев, председателят на Конституционния съд Павлина Панова и колегите ѝ Красимир Влахов и Константин Пенчев, председателите на върховните съдилища Галина Захарова и Георги Чолаков, главния прокурор Иван Гешев, изтъкнати представители на правната науката като проф. Огнян Герджиков, проф. Борис Велчев, проф. Лазар Груев, проф. Даниел Вълчев, проф. Пламен Киров, доц. д-р Анета Антонова, председателят на Съюза на юристите Владислав Славов, адвокати и нотариуси.

Предложението е паметникът да бъде да бъде поставен в градинката на пл. „Възраждане“ (пресечката на булевардите „Христо Ботев“ и „Александър Стамболийски“).

Погледнат отгоре той представлява Давидова звезда. Ще бъде изработен от лят бронз, с груба фактура и патиниран в черно. Когато човек преминава през него, ще се озовава между две огледала, където пространството се освобождава и се получава повторение – умножаване на образа. Идеята на авторите му – скулпторът Красимир Ангелов и архитектът Станислав Константинов, е така да се изобрази запазването на човешкия род.

На плочите при влизане ще са изписани имената на юристите на български, иврит и английски. Буквите ще са прорязани така, че да се вижда огледалото зад плочите отляво и отдясно. Със скрито осветление вечер ще светят.

Между двете плочи с текста, пространството ще е по-малко и при следващата крачка ще се освободи от огледалното отражение.

По отношение на настилката, се преминава през два хикса, които са част от проекцията на Давидовата звезда. Хиксът, който е между двете плочи, въздейства като зачеркване, докато следващият преминава в отражението в безкрайна спирала, предвижда идейният проект.

Той ще бъде представен подробно утре на международна конференция за „Ролята на юристите в спасяването на българските евреи“, която ще се проведе в аулата на Ректората на Софийския университет „Свети Климент Охридски“. В конференцията ще участват български и чуждестранни учени и общественици (програмата на конференцията виж тук).