Дезинформацията и тезата за изтичане от лаборатория в Ухан. Прикриването на тезата за изтичане от лаборатория в Ухан удари по ястребите на дезинформацията.

Седмицата не беше добра за назидателните кръстоносци, които се опитват да забранят гласа на опонентите си на основание „дезинформация“. На 26 февруари The Wall Street Journal излезе с история за секретен доклад на Департамента по енергетика за това, че вирусът Ковид-19 най-вероятно е изтекъл от лаборатория в китайския град Ухан. Директорът на ФБР Кристофър Рей повтори заключението на Демпартамента по енергетика в интервю за Fox News на 28 февруари. Подобно развитие би трябвало да бъде монументален срам за редица фигури както в правителството, така и в официалните новинарски медии, които прилежно работеха през 2020-2021 г. за блокиране на профили, които подкрепяха и дори даваха предпочитание на тезата за изтичане на вируса от лаборатория.

Новите сензационни разкрития вероятно ще създадат сътресения в множество аспекти. Те ще утежнят вече спорните отношения между Съединените щати и Китайската народна република. Си Дзинпин положи всички усилия да предотврати независимо разследване на Ковид на място, а китайските власти бяха подпомогнати от западните бюрократи, които настояваха, че природният произход на вируса е абсолютно сигурен. Вече накърнената репутация на тези бюрократи понесе нов удар и сега може да бъде повредена отвъд поправимото. Това е особено вярно за Антъни Фаучи, който беше директор на Националния институт по алергични и заразни болести (NIAID) по време на Ковид пандемията и беше главен говорител на политиката на американското правителство.

Личности от официалната преса работиха много усилено за погребването на тезата за изтичане от лаборатория, представяйки я като невъздържана и безпочвена спекулация. До май 2021 г. обвиненията, че вирусът може да е произлязъл от Института по вирусология в Ухан бяха широко отхвърлени като неоснователна теория на конспирацията. Възприемчивостта на президента Доналд Тръмп към тази теория доведе до прибързани заключения, че тя е също така, експлицитно или имплицитно, расистка теория. Единствено шепа медийни издания, основно Fox News, National Review и American Conservative, се отнасяха към хипотезата за изтичане от лаборатория сериозно, за което бяха осмивани, отричани и очерняни. Фейсбук и други информационни пазители на социалните медии всеобщо обявяваха за „дезинформация“ и забраняваха постовете в подкрепа на аргумента, че смъртоносният вирус по-вероятно е дошъл от вирулогичната лаборатория на Ухан, отколкото от прилепи, продаващи се на уханския пазар.

Постепенно обаче стана ясно, че природният произход на вируса не е „научно установен“. Започнаха да се появяват някои признания, често неохотни, от множество източници, включително от Центъра за контрол на болестите (CDC), че е най-малкото възможно вирусът да е започнал в лаборатория. Друг голям пробив в затъмнението на дебата дойде в края на май 2021 г., когато администрацията на Байдън оторизира комплексно разследване за откриване на източника на Коронавируса. Този ход беше пълен поврат в политиката на администрацията от първите седмици на мандата ѝ, когато тя разпореди на на разузнавателните служби да спрат назначеното от Тръмп разследване.

Последвалият доклад на службите потвърди, че източникът на вируса не може да бъде определен и че и двете хипотези – за произход от природата и за изтичане от лаборатория – са възможни. Проблем, свързан с толкова неяснота, със сигурност би трябвало да е легитимна тема за публичен дебат.

Колумнистът на Wall Street Journal Холман У. Дженкинс Мл. зададе изключително уместен въпрос: „На какво основание теорията за изтичане от лаборатория беше отхвърляна в продължение на месеци от медиите, въпреки отсъствието на всякакви доказателства и логика за отхвърлянето ѝ?“ отговорът му беше обезпокояващ: „Ние от пресата отхвърлихме лабораторната теория, заради позоваване на авторитети – тя беше осмивана от противниците на Доналд Тръмп и това беше достатъчно за нас.“

Дори и Дженкинс да не е прав за отхвърлянето на теорията заради партийни пристрастия, изключването на лабораторната теория от арената на публичния дебат нанесе дълбоки щети. Сговорът между правителството и медиите за подтискане на свободомислещите възгледи допринесе за цялостна цензура по подразбиране. „Основания“ на Роби Соаве бяха верни, когато той преди близо две години написа, че „медийният провал по повод изтичането на вируса от лаборатория показа защо забраната на „дезинформацията“ е ужасна идея.“ Новите разкрития в доклада на Департамента по енергетика и интервюто на Рей би трябвало да изяснят този въпрос с голяма яснота.

Осуетяването на дебата за произхода на Ковид почти сигурно намали обществения натиск в САЩ и други страни за бързо и наистина независимо разследване на лабораторията в Ухан и нейните протоколи за сигурност. Съзнателно или не, затъмнението на дебата улесни кампанията на Пекин да освободи Китайската народна република от всякаква вина. След толкова дълъг период от време, може вече никога да не успеем да открием съществени факти.

Привържениците на забраняването на тезата за лабораторно изтичане като дезинформация не просто попречиха на важно разследване на ключов проблем. Те нанесоха щети върху ценности като свобода на словото и демократичен дебат.

Тед Галън Карпентър е старши сътрудник по изседвания в областта на отбраната и външната политика на Института Катон и сътрудник на редакцията на American Conservative. Автор е на 13 книги над 1000 статии по международни въпроси. Последната му книга е Unreliable Watchdog: Te News Media and U.S. Foreign Policy” (2022).

Източник: The American Conservative