Украйна не е замесена в саботажа на двата газопровода „Северен поток“ в Балтийско море, извършен през миналия септември. Това подчерта днес украинският министър на отбраната Олексий Резников след появилите се в медии информации, приписващи саботажите на проукраинска група, предаде Франс прес.

В кулоарите на срещата в Стокхолм на министрите на отбраната на страните от ЕС, на която е поканен да присъства и Резников, той заяви, че саботажите не са действие на Украйна.

Още вчера украински представители също опровергаха информациите, появили се в. „Ню Йорк таймс“, който въз основа на сведения, получени от американското разузнаване, приписа саботажите на проукраинска група, но подчерта, че украинският президент Володимир Зеленски не е бил замесен в тях.

На 26 септември четири огромни теча на газ, предшествани от подводни взривове, бяха засечени от газопроводите, свързващи Русия с Германия. Всичките четири теча бяха в международни води.

Граничните на зоната на саботажа страни  – Германия, Швеция и Дания – започнаха разследване, но отговорността за атаката си остава все още мистерия.

Днес Кремъл също отхвърли медийните информации, според които проукраинска група е в основана на саботажа, наричайки ги опит за отклоняване на вниманието, предаде Франс прес.

„Ясно е, че извършителите на атаката, искат да отклонят вниманието. Ясно е, че става дума за координиран медиен удар“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от „РИА Новости“.

„Този случай не е само странен. Това прилича на чудовищно престъпление“, заяви още Песков и призова да се извърши спешно прозрачно разследване.

„Как може американски представители да предполагат нещо, без да е имало разследване?“, допълни той, цитиран от Ройтерс.

Песков отново настоя Русия да бъде приобщена към международното разследване на саботажа на газопроводите.

„Ние все още нямаме разрешение да участваме в разследването. Едва преди няколко дни ние получихме бележките по въпроса от страна на датчаните и шведите“, заяви Песков.

Русия и Западът вече се обвиниха взаимно, че са замесени в саботажа, припомня Франс прес.

Източник: БТА