Редица украински области бяха подложени на руски удари в ранните часове на днешния ден, включително столицата Киев, черноморското пристанище Одеса и вторият по големина град в Украйна Харков. В няколко района е прекъснато електроподаването. Това съобщиха местните власти, цитирани от Ройтерс.

Атаките поразиха цели в широк периметър, простиращ се включително от градовете Житомир, Виница и Ровно на запад до Днипро и Полтава в Централна Украйна.

Областният управител на Одеса Максим Марченко заяви в социалната мрежа Телеграм, че при масирана ракетна атака е било поразено енергийно съоръжение в пристанищния град, което е предизвикало спирания на електрозахранването.

„В резултат на масиран ракетен удар беше поразен обект от енергийната инфраструктура, има и щети по жилищни домове“, посочи одеският областен управител. По думите му силите на противовъздушната отбрана са свалили част от ракетите и е възможно да последват и нови нападения. „За щастие, няма пострадали. Въведени са ограничения в електроподаването.“

Областният управител на Харков Олег Синегубов заяви, че по града и областта са нанесени към 15 удара.

„Врагът нанесе около 15 удара по града и областта“, посочи той също в Телеграм. „Инфраструктурата отново беше сред целите. Информацията за пострадали се уточнява.“

За удари беше съобщено и в град Днипро, Централна Украйна, и в западните градове Луцк и Ровно, които се намират далеч от фронтовите линии на продължаващата вече една година война.

Сведения за взривове постъпват и от северния град Чернигов и от западната Лвовска област, предаде Асошиейтед прес.

Изданието „Дзеркало тижня“ съобщи за експлозия в Киев, детонации са чути и в град Суми. Над западната Лвовска област е забелязан дрон.

Според украинското интернет издание „Обозревател“ (Obozrevatel.ua) двама души са ранени при ракетен удар в Харков, нанесен близо до къщата им.