Президентът на Мексико каза вчера, че американските семейства носят вината за кризата със свръхдози фентанил, защото не прегръщат достатъчно децата си, предаде Асошиейтед прес. Изявлението на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор е най-новото от поредица провокативни негови коментари за кризата, предизвикана от синтетичния опиоид фентанил. Фентанилът е пренасян нелегално от мексикански картели и е причина за около 70 000 смъртни случаи годишно в САЩ, предизвикани от свръхдоза.

Лопес Обрадор каза, че семейните ценности в САЩ са разрушени, защото родителите не позволяват на децата си да живеят в семейния дом достатъчно дълго. Лопес Обрадор отрече и това, че Мексико произвежда фентанил.

На вчерашен брифинг мексиканският президент каза, че проблемът е бил предизвикан от „липса на прегръдки, на приласкаване“. Има голям разпад на семействата, много индивидуализъм, липса на любов, на братство, на прегръдки и приласкаване, каза Лопес Обрадор за кризата в САЩ.

Ето защо те (американските длъжностни лица) трябва да отделят средства за справяне с причините, заключи Лопес Обрадор. Държавният глава многократно е изтъквал, че дълбоко вкоренените семейни ценности в мексиканските семейства са ги спасили от вълната със свръхдозите фентанил. Според експерти, мексиканските картели в момента печелят толкова много пари от американския пазар, че не виждат необходимост да продават фентанил на вътрешния пазар.

Картелите често продават метамфетамини в Мексико. Там дрогата е по-популярна, защото се смята, че позволява на хората да са по-работоспособни.

САЩ настояват Лопес Обрадор да определи мексиканските наркобанди като терористични организации. Някои американски републиканци подкрепят идеята да бъде използвана армията на САЩ за разбиване на мексиканските картели.

Американските власти смятат, че повечето незаконен фентанил се произвежда в нелегални мексикански лаборатории с използването на китайски прекурсори. Относително малък процент от фентанила на черния пазар идва от отклоняване на медицински фентанил, използван за упойка в хирургията и при други процедури.

Източник: БТА