Бившият президент на Съединените щати Доналд Тръмп помести днес публикации във Facebook и YouTube за пръв път, след като преди две години беше отстранен от тях заради щурма на Капитолия от негови поддръжници на 6 януари 2021 г.

„Върнах се!“, написа просто в профила си бившият американски лидер, който през 2024 г. ще се бори за втори мандат.

Тръмп придружи текста си с кратко, заснето преди време видеоклипче, в което казва: „Съжалявам, че ви накарах да чакате, беше сложно“.

Компанията майка на Facebook – Meta Platforms Inc, официално възстанови акаунта на Тръмп през февруари тази година, като каза, че обществеността трябва да може да чуе какво казват политиците, включително „добрият, лошият и злият“.

В петък и YouTube, собственост на Google, възстанови достъпа на Тръмп до своята платформа, следвайки подобните ходове от страна на Meta и Twitter.

Тръмп, който води кампания за президент през 2024 г., беше спрян от платформите на YouTube след бунтовете в Капитолия на САЩ за предполагаемо нарушаване на правилата относно подбуждането към насилие.

Лесли Милър, вицепрезидент на обществената политика на YouTube каза в петък:

„Ние внимателно оценихме продължаващия риск от насилие в реалния свят, като балансирахме това с важността на запазването на възможността избирателите да чуят еднакво от основните национални кандидати в навечерието на избори“.

Социалните медии са ключово средство за достигане до избирателите и за набиране на средства. Те биха могли да дадат тласък на Тръмп, който ще се кандидатира отново за президент през 2024 г. Тръмп има повече от 2,6 милиона последователи в YouTube и още 34 милиона последователи във Фейсбук и 23 милиона в Инстаграм.