Европейският парламент осъди инструкциите, дадени от италианското правителство на кметството на Милано, да не регистрира повече в гражданския регистър децата на хомосексуални двойки, предаде Франс прес.

Евродепутатите са обезпокоени от факта, че това решение се вписва в рамките на една по-голяма атака срещу ЛГБТ общността в Италия и приканва италианското правителство да анулира незабавно решението си. Това се казва в изменение, представено от парламентарната група на центристите и либералите в ЕП към доклада за 2022 г. за състоянието на правовата държава в ЕС. Изменението бе прието от евродепутатите с вдигане на ръка. В него европарламентаристите казват, че решението на италианското правителство ще доведе неизбежно до дискриминация не само спрямо еднополовите двойки, но дори и основно до дискриминация на техните деца. Евродепутатите освен това смятат, че това действие представлява пряко нарушение на правата на детето, така както те са изброени в конвенцията на ООН относно правата на децата, датираща от 1989 г.

Милано регистрираше в гражданския регистър децата от еднополови родители, родени било то чрез сурогатно майчинство в чужбина, което е забранено в Италия, било то чрез ин витро оплождане. Но кметът на Милано Бепе Сала неотдавна каза, че е спрял да се придържа към тази практика, след като министерството на вътрешните работи му е изпратило писмо, в което се казва, че съдът трябва да решава въпроса с регистрирането на децата от еднополовите родители. Сала беше вчера и днес в ЕП в Брюксел.

Гражданските съюзи на еднополовите двойки са легализирани в Италия от 2016 г., но правото на осиновяване не е регламентирано с общ законодателен текст. Решенията, касаещи децата на еднополовите двойки, се разглеждат едно по едно от съдилищата. Понякога обаче местните власти, подобно на кмета на Милано, да действат едностранно.

От идването си на власт през 2022 г. италианският премиер Джорджа Мелони постави силен акцент върху традиционните семейни ценности.

Семейното право е от компетенцията на държавите членки на ЕС. Но Европейската комисия представи през декември предложение всяка страна от ЕС да бъде задължена да признава родствените права, предоставени в друга страна членка, един проект на нормативен акт, който защитава децата на хомосексуалните двойки, пътуващи из Европа.

Източник: БТА