Водач на товарен автомобил е задържан за контрабанда на около 140 килограма марихуана през ГКПП Ферибот Оряхово, съобщават от прокуратурата.

На ГКПП Ферибот Оряхово в четвъртък митничари са спрели за проверка влизаща в страната товарна композиция с български регистрационни номера. При сканирането с рентгенова апаратура е била забелязана зона с повишена плътност в областта на тавана на кабината на влекача.

При последвалата физическа проверка е било установено наличието на специално изградено укритие, достъпът до което се осъществява през бутафорен капак на климатичната система. При демонтирането му инспекторите са открили 116 найлонови пакета, съдържащи зелена тревиста маса. При направен полеви наркотест веществото е реагирало положително на канабис. Общото му количество е 138,880 килограма.

С постановление на наблюдаващия прокурор водачът на превозното средство – К.Т. (на 53 години), е привлечен в качеството на обвиняем. Лицето е задържано за срок до 72 часа. Предстои прокуратурата да внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

За престъплението по чл.242, ал.2, ал.1 от НК законът предвижда наказание „лишаване от свобода” за контрабанда на високорискови наркотични вещества от десет до петнадесет години и глоба от сто хиляди до двеста хиляди лева и за рискови наркотични вещества – „лишаване от свобода“ от три до петнадесет години и глоба от десет хиляди до сто хиляди лева.