Скандална поръчка за столово хранене на ученици в морските си почивни бази обяви държавното предприятие „Ученически отдих и спорт“. За разлика от минали години, когато водеща е била най-ниската предложена цена, сега ключовият критерий, по който ще се избира дали дадена фирма да храни децата, е организацията й на работа, което е изключително субективен фактор. Това става ясно от документите към обществената поръчка, обявена от УОС. Днес е крайният срок за кандидатстване, като според запознати поръчката е направена за точно определена фирма.

Поръчката за столово хранене на учениците е обявена на 4 април т.г., като крайният срок за подаване на документи изтича днес, 16 май, в 23:59 ч. Общата й стойност е 1,7 млн. лв. без ДДС. 744 хил. лв. са планирани за хранене на децата в 8 бази по Северното Черноморие (базите „Кранево-Видин“, „Кранево-Търговище“, „Кранево-Разград“, „Кранево-Русе“, „Невен“, „Св. Св. Константин и Елена“, „Обзор- Велико Търново“ и „Обзор – Чайка“), а 996 хил. лв. – за 5 бази на юг (базите „Равда – Пловдив, „Равда – Кърджали“, „НДК – Равда“, „Крайморие“ и „Атия“). Прави впечатление, че поръчката е за цели 3 години вместо за 1 г., както се е действало досега. По-скандалното обаче са критериите за оценка, които будят недоумение.

Ако в предната поръчка за ученическо хранене е избрана икономически най-изгодната оферта – по ценовия критерий са се давали 60 точки от общо 100, сега за най-изгодна цена се полагат едва 20 точки (определената минимална цена за храноден е 12,84 лв., а максималната – 14,90 лв. без ДДС). Вместо това водещ критерий в настоящата поръчка е организацията на работа. Тя ще носи цели 50 точки от 100 и на практика е решаваща за избора на фирма. В същото време обаче е изключително субективен фактор, който трудно може да се оцени и измери количествено.

В документацията е обяснено, че показателят „организация на работа на персонала“ представлява оценка на разпределението на ресурсите и организацията на екипа, вкл. мерки за контрол на качеството в съответствие с нормативните изисквания и изискванията на възложителя. Ще се оценяват разпределението на задачите и отговорностите на отделните членове на екипа, предложенията на участника как ще се организира работата на екипа, как ще се разпределят отговорностите и дейностите, как ще се комуникира с възложителя и др. За всяка дейност следва да са посочени хората от екипа, които ще я вършат, както и да са дефинирани нужните ресурси за нея и др. Според запознати на практика от участниците се иска да напишат есе, чиято оценка ще е крайно субективна.

В настоящата поръчка е леко завишена тежестта, която се полага за брой социално слаби деца, които фирмата поема да изхранват безплатно – по този критерий сега се полагат 20 точки при (м.г. за него са се давали 10 т., а за управление на риска – 30 т.).

Спечелилият кандидат ще трябва да предлага закуска, обяд и вечеря на учениците, като ястията следва да са съобразени със сезона и приготвени 1 час преди сервирането им. Те трябва да отговарят на изискванията за безопасност и качество в съответните български и европейски наредби, свързани с храненето на ученици, да не се предлагат по две тестени закуски дневно, да се избягва пърженото и изпозването на много захар, сол и мазнини др.

СКАНДАЛИ

През октомври 2021 г. тогавашният министър на образованието акад. Николай Денков сезира прокуратурата и агенцията за държавна финансова инспекция с обосновано предположение за злоупотреби за над 8 млн. лв., които са източени за фиктивни почивки на ученици. Засега по сигнала не се е чуло да има развитие. В резултат изпълнителният директор на „Ученически отдих и спорт“ Емануил Райчев бе уволнен. На негово място след конкурс е бил избран Пантелей Мемцов, който е бивш заместник-кмет на Чепеларе и общински съветник, а до октомври 2021 г. и председател на общинския съвет в града. За него „Свободна Европа“ съобщи, че е обявен за сътрудник на ДС. Той самият отрече, а в сайта на комисията по досиетата се вижда, че Мемцов има картонче, но досието му е сред унищожените.

„Ученически отдих и спорт“ попадна и тази година в общественото полезрелние с намерението на МОН да увеличи борда на директорите му. През февруари т.г. бе обявен конкурс за още двама нови членове на дружеството, които общо да станат петима.