Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах е доволен, че българският президент Румен Радев подкрепя препоръката на МОК за връщане на спортистите от Русия и Беларус в международните състезания. Това обяви самият германец след срещата си с държавния глава.

На въпрос относно скорошната препоръка на МОК към спортните федерации за връщане на състезателите от Русия и Беларус в международни прояви и в олимпийските квалификации за Париж 2024 като неутрални, Бах отговори:

„Препоръката на МОК е спортистите от всички страни да бъдат допуснати до участие в квалификациите, които вече се провеждат. Надявам се, че повече международни федерации ще се съобразят с нашата препоръка. Щастлив съм, че в това отношение срещнах подкрепа от президента Радев. Той също иска атлетите от всички 206 национални комитета, членуващи в МОК, да могат да участват на олимпийските игри“.

Томас Бах пристигна днес на второто си след 2018 г. посещение у нас в качеството му на президент на МОК. Поводът е тържествата за 100-годишнината на БОК. Той бе посрещнат на летището от председателя на олимпийския ни комитет Стефка Костадинова. Датата е подбрана неслучайно, защото е също така и Ден на българския спорт, който се чества всяка година на 17 май.

След срещата му с Румен Радев в Президентството, на която присъства и служебният спортен министър Весела Лечева, Бах коментира и искането на три олимпийски шампионки по карате от Токио 2020, начело с Ивет Горанова, този спорт да бъде върнат в олимпийската програма за игрите в Лос Анджелис 2028:

„Това зависи на първо място от организационните комитети. Ние се съобразяваме с предложенията, които получаваме от тяхна страна. След това този въпрос се отнася към ръководството на МОК“.

Що се отнася до повода, по който е в България, 69-годишният олимпийски шеф заяви още на летището:

„За мен е чест да бъда част от тържествата по отбелязване 100-годишнината на БОК. България е държава с огромни традиции и много успехи в световния спорт. Имате история, с която можете да са гордеете. Преди 5 години бях тук, когато домакинствахте на три големи световни първенства в олимпийски спортове. Това говори за високата класа на България в спорта. Искам сега да видя и да поздравя лично българските олимпийци, вашите заслужили треньори, деятели и да получа директни впечатления какво се случва в българския спорт, какво ще е неговото бъдеще“.

След срещата си с президента Бах отиде на откриването на изложбата от снимки и документи от вековната история на БОК в Градската градина пред Народния театър. Там получи от столичния кмет Йорданка Фандъкова специален приз, а пък авторите на „България на Олимп“ – Владимир Памуков, Тодор Шабански и Бончук Андонов, му подариха две копия от алманаха – едното лично за него, а другото за съхранение в олимпийската библиотека в Лозана.

Кулминацията в програмата на Томас Бах бе галавечерта за юбилея на БОК в Централния военен клуб, където присъстваха близо 400 гости, воглаве с президента Румен Радев.

Утре сутрин пък президентът на МОК ще присъства на валидирането на пощенска марка за 100-годишнината на БОК, след което ще посети за кратко открития наскоро „Олимпийски център“ в НСА и ще си отпътува.

Източници: segabg.com