Украйна отказва всякакво мирно посредничество в конфликта с Русия, което да не изключва изначално загуба на територии за Киев или прекратяване на боевете, каза вчера в Лисабон украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от Франс прес.

„Никакъв мирен план или инициатива, никакво посредничество не трябва да включва юридическа или реална загуба на украински територии“, каза министърът след среща с португалския си колега Жоау Гомеш Кравиньо.

„Никаква инициатива, никакво посредничество не трябва да се основава на предпоставката, че трябва да замразим конфликта и тогава да видим какво ще се случи“, добави Кулеба, говорейки пред журналисти на английски.

Украинският президент Володимир Зеленски се срещна вчера в Джеда със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман и му благодари за подкрепата за суверенитета на Украйна.

Още през март 2022 г., седмица след началото на руската инвазия в Украйна, фактическият лидер на монархията от Персийския залив призова за „политическо решение“ на конфликта и предложи да посредничи за разрешаването му в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин.

„Всяко посредничество трябва да доведе до пълното възстановяване на териториалната цялост на Украйна“, каза вчера украинският външен министър.

Кулеба пристигна в Лисабон, за да участва в среща на групата „Билдерберг“, която тази година се провежда в португалската столица и ще приключи утре.

Украйна, Русия, НАТО и транснационалните заплахи са сред темите, обсъждани на тази неформална конференция, която събира ключови фигури от европейската и северноамериканската политика и икономика за дискутиране на глобалните проблеми.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и шефът на европейската дипломация Жозеп Борел също са в списъка от около 130 участници, публикуван от организаторите.