Американската министърка на търговията Джина Раймондо изрази вчера пред китайския министър на търговията Ван Вънтао безпокойството на САЩ във връзка с ограниченията, въведени от Пекин по отношение на американски компании, предаде Франс прес.

Двамата министри, които се срещнаха вчера във Вашингтон, „проведоха откровени и съдържателни обсъждания по въпроси, свързани с търговските отношения между Съединените щати и Китай, включително и общия климат на двете страни в сферите на търговията, инвестициите и потенциалното сътрудничество“, се казва в изявление на американското министерство на търговията.

Китайското министерство на търговията заяви, че двамата министри са провели „откровен, професионален и конструктивен“ разговор. 
       
Ван Вънтао „изрази ключовите притеснения по икономическите политики и търговията на САЩ по отношение на Китай“, като обърна специално внимание „на политиките, свързани с полупроводниците“, се казва в изявление на китайското министерство.

Според американското министерство на търговията Джина Раймондо „е изразила притесненията си по отношение на скорошните мерки, взети от Китай спрямо американски компании, действащи на китайска територия“.

Пекин въведе в неделя ограничения срещу американския полупроводников гигант „Майкрон“, като заяви, че чиповете на американската компания са „потенциален проблем за сигурността на мрежите“ и застрашават „националната сигурност на Китай“.

В понеделник Вашингтон вече изрази веднъж „сериозното си безпокойство“ по този конкретен въпрос, припомня Франс прес.

Секторът на полупроводниците е от изключително стратегическо значение и е повод за напрежение между САЩ и Китай, като Вашингтон също ограничава продажбите за Китай на чипове, които се ползват във високотехнологичната електроника.