Има жестока съпротива от различни среди в България срещу създаването на редовна власт, в която участва нашето обединение. Това коментира съпредседателят на коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България”  Атанас Атанасов в студиото на „Здравей, България”.

„Останалите политически сили много съжаляват, че не са се споразумели покрай първия мандат. С ушите си чух определени реплики, от типа: „Да бяхте дали пет гласа”. Това означава, в някакъв смисъл, че сме на прав път”, смята депутатът.

Атанасов подчерта, че скандалът около записите, които се твърди, че са направени на политици от ПП-ДБ, не го учудва. „Не съм чул тези 4 минути и не искам. Радостин Василев е човек, на когото вероятно не са задоволени амбициите. Той е инструмент на тези, които се съпротивляват срещу създаването на кабинет”, е мнението му.

Депутатът подчерта, че сега взаимодействат среди, които не се понасят и даде пример: „Среди, свързани с Президентството, на които им се услади служебната власт, защото могат да крадат безнаказано и безконтролно. От друга страна – среди, близки до бившите управляващи от ГЕРБ, които се съпротивляват срещу това демократичните сили да вземат властта и да им прекратят схемите, през които крадат. Тези среди не се понасят, но сега единодействат”.

„Отнасяйки се национално отговорно, държавнически, искайки да отговорим на обществените очаквания за редовно правителство. Защото 80% от анкетираните заявяват, че искат правителство. Половината, като ги питаш с кого да го направим, казват: „В никакъв случай Бойко Борисов”. Ами с кой друг? Но така…”, обясни той процесите около създаването на кабинет. И добави, че някои от компромисите, които трябва да бъдат направени, няма да се харесат на избирателите им.

Според Атанасов направените сглобки от записи са насочени към избирателния им корпус, от една страна, а от друга – целят да се въздейства върху частите от ГЕРБ, които се съпротивляват срещу подкрепата на мандата на ПП-ДБ.