Радостин Василев, който към момента е депутат от ПП, пусна скандален запис от Националния съвет на партията. В него Петков, Василев и някои от основните им фигури обсъждат важни за държавата теми като съставяне на правителство, разпределяне на службите, влизане на страната в Шенген и сваляне на имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. 

На записите се чува как Петков обяснява на приближените си, че Урсула фон дер Лайен му е казала, че България има шанс за Шенген, но не и за еврозона на този етап. Той казва, че България не отговаря на критериите за влизане в еврозона, но тя му е обещала да влезем по друг начин и вмята шеговито, че ЕС не се води само от морални ценности.

„Борисов ще се изпере в този вариант. Ще кажем, че Мария Габриел идва от Брюксел. Говорено е, че службите ще бъдат сменени, ако сме в ротация“, казва Кирил Петков.

„Имената са синхронизирани с посолството“, допълва Асен Василев.

„По предложение на министър-председателя парламентът ще избере шефовете на ДАНС, ДАТО, главен секретар на МВР, НСО, военно контраразузнаване. Това ще са хора, одобрени от посолството. Това правителство ще продължи до момента, до който Борисов се страхува от Гешев и президента. Борисов с днешна дата каза, че не иска да има главен прокурор“, се чува да казва той.

На записа се чува и как ПП обсъждат какво би станало и ако в някакъв момент се поиска арест на Борисов.

Съпредседателят на ПП разкрива, че Христо Иванов му е споделил за механизъм, който да забави процеса на даване на имунитета на лидера на ГЕРБ.

„Ако се въведат практики от ЕС, поне 6 месеца ще се влачи имунитета на Бойко. Ако не са отстранили Гешев като главен прокурор, Борисов няма да иска да ходи на избори“, заявява още бившият финансов министър.

„Той не отваря опциите, защото знае, че само ние можем да го изперем. Може да се правим на интересни по телевизията и да говорим за джентълменски договорки. А на следващите избори ще стоим до тоалетната и ще ни заобикалят. Всичките схеми, които направихме, интелектуалците са 7%. Ако пуснеш народа да се презентира нормално, ние трябва да сме макс 10%. Направихме леко „ала-бала“ през президента„, посочва Петков.

Радостин Василев обеща да пусне целия запис, който медиите да изтеглят и да изслушат.

„Ти казваш на 50 човека, че ГЕРБ не ти е враг и 50 човека мълчат. Вие ще чуете изказванията и на други хора. Явор Божанков е много интересен. Умните мълчаха, а глупавите говореха. Това е най-чистият вариант да дадеш държавата на руската пропаганда. Почвам да се чудя дали това не са шпиони на Русия, вкарани в България, които да издигнат на власт „Възраждане“, които са много опасни за България. Не може да си васал на Русия, да консултираш шефа на ДАНС с американското правителство и да говориш, че си независим. Сега всички разбират, че не сме направили нещо страшно, а разкрихме разговор на НС, на който аз не съм член и вероятно по погрешка са ме поканили“, констатира Радостин Василев.