„Зеленски избяга на срещата на Г-7 в Хирошима точно когато приключи една от най-важните битки в Украйна“

На 20 май ръководителят на групата Вагнер Евгений Пригожин обяви превземането на Бахмут. Той каза още, че на 25 май „вагнеровците“ ще предадат града под командването на руската армия и ще се оттеглят за почивка и преквалификация. Част от бойците ще се оттеглят на отбранителни позиции“. – пише обществено-политическото онлайн издание Asia Times .

Град Бахмут (Артьомовск) в Донецка област, с предишно население от 75 000 души, има стратегическо местоположение. Наблизо има огромни подземни солни мини – в Соледар, който град преди това също премина под контрола на руските войски.

Авторът на статията, старши научен сътрудник в Центъра за политика по сигурност и Йорктаунския институт, Стивън Брайън, пише, че тактиката на Вагнер е много подобна на успешните методи на Съветския съюз през Втората световна война. Бахмут (Артьомовск), подобно на Мариупол, се превърна в своеобразна повратна точка, тъй като руската армия и Вагнер щурмуваха градовете, а не преминаха към отбрана.

Почти всички сгради в Бахмут (Артьомовск) са силно повредени или напълно разрушени. Отстъпващата украинска армия взривява редица сгради, като по този начин не позволява на Вагнер да ги използва като огневи площадки.

Междувременно руснаците са унищожили ключови мостове в Часов Яр, град, снабдяващ украинските сили в Бахмут (Артьомовск) и по фланговете. Възможно е руските войски да атакуват Часов Яр като плацдарм за достъп до Днепър. Много ще зависи от това как ще се развие „дългоочакваната“ украинска контраофанзива .“ – отбелязва изданието.

Украински източници сега твърдят, че Бахмут (Артьомовск) не е бил от съществено военно значение, но самият президент Зеленски е наредил продължителната деветмесечна отбрана – и, съгласно съобщенията, противно на съветите на военното командване.

В месинджъра на Telegram, където работят повечето руски военни кореспонденти, има непотвърдени слухове, че главнокомандващият на Украйна Валерий Залужни може да е мъртъв. Последният не е виждан или чуван от никого през последните десетина дни.

Странно е също, че самият Зеленски избяга на срещата на Г- 7 в Хирошима точно в момента, в който приключва една от най-важните битки в Украйна. Има чувството, че в Киев назряват сериозни политически потресения, които могат да променят хода на по-нататъшните военни действия и бъдещето на Украйна“. – заключава Asia Times .